Genialny przepis na wspaniały, kuszący pastelową zielenią sernik pistacjowy (wykorzystałam gotową pastę, którą można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, więc barwa jest bardziej przygaszona, ale myślę, że gdy samodzielnie zmiksuje się orzeszki, to wtedy ta zieleń będzie bardziej soczysta): kruchutki, maślany spód, zwarta, ale jednocześnie kremowa masa serowa o lekko różanym lub waniliowym aromacie (w zależności od tego czy doda się wodę różaną czy esencję waniliową) i polewa z białej czekolady obsypana chrupiącymi orzeszkami 😉
Przyjemnie słodki. Zieloniutki. Delikatny. Aksamitny. Niebanalny. Prosty w wykonaniu i oczywiście przepyszny.
Bardzo polecam!
Przepis na sernik pistacjowy (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z Moich Wypieków; ja upiekłam w większej foremce, dlatego też spód jest cieniutki, z kolei masę serową wykonałam z 1,5 proporcji)
Składniki:
Spód:
- 180 g mąki pszennej (tortowej)
- 60 g mąki krupczatki
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 250 g serka mascarpone
- 300 g zmielonych niesolonych pistacji (waga bez łupinek) lub gotowej pasty pistacjowej
- 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady +80 ml śmietany 30% (na polewę)
- pistacje (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową: pistacje zmiksować na „mąkę”, potem wlać mleko skondensowane i zmiksować ponownie – powstanie gęsta pasta pistacjowa. Jeśli korzysta się z gotowej pasty pistacjowej, to należy pominąć ten etap i po prostu dokładnie zmiksować wszystkie składniki (nawet jeśli wykorzystuje się tutaj gotową pastę, to i tak używa się mleka skondensowanego, ale nie łączy się go najpierw ze zmielonymi pistacjami, tylko z pozostałymi produktami).
Piec około 1 h, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.
Chłodny sernik oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić pistacjami.