Sernik pistacjowy

Genialny przepis na wspaniały, kuszący pastelową zielenią sernik pistacjowy (wykorzystałam gotową pastę, którą można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, więc barwa jest bardziej przygaszona, ale myślę, że gdy samodzielnie zmiksuje się orzeszki, to wtedy ta zieleń będzie bardziej soczysta): kruchutki, maślany spód, zwarta, ale jednocześnie kremowa masa serowa o lekko różanym lub waniliowym aromacie (w zależności od tego czy doda się wodę różaną czy esencję waniliową) i polewa z białej czekolady obsypana chrupiącymi orzeszkami 😉

Przyjemnie słodki. Zieloniutki. Delikatny. Aksamitny. Niebanalny. Prosty w wykonaniu i oczywiście przepyszny.

Bardzo polecam!

Przepis na sernik pistacjowy (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z Moich Wypieków; ja upiekłam w większej foremce, dlatego też spód jest cieniutki, z kolei masę serową wykonałam z 1,5 proporcji)

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g mąki krupczatki
  • 12 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 9 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g zmielonych niesolonych pistacji (waga bez łupinek) lub gotowej pasty pistacjowej
  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady +80 ml śmietany 30% (na polewę)
  • pistacje (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową: pistacje zmiksować na „mąkę”, potem wlać mleko skondensowane i zmiksować ponownie – powstanie gęsta pasta pistacjowa. Jeśli korzysta się z gotowej pasty pistacjowej, to należy pominąć ten etap i po prostu dokładnie zmiksować wszystkie składniki (nawet jeśli wykorzystuje się tutaj gotową pastę, to i tak używa się mleka skondensowanego, ale nie łączy się go najpierw ze zmielonymi pistacjami, tylko z pozostałymi produktami).

Piec około 1 h, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.

Chłodny sernik oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić pistacjami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *