Kremówka (Napoleonka)

Cukierniczy klasyk, czyli Kremówka (Napoleonka): 2 płaty złocistego, listkującego ciasta francuskiego (użyłam tego gotowego z „Biedronki”, więc proces pieczenia był znacznie prostszy oraz krótszy), przełożonego ogromną ilością masy kremowej (domowy budyń na śmietanie 36% zmiksowany z miękkim masłem) i puszystej bitej śmietany, z wierzchu pokryty pierzynką z cukru pudru.

Chrupiące. Słodkie. Delikatne. Kremowe. Z posmakiem masła oraz wanilii.

Przyjemnie chłodzi. Pięknie, bo równo się kroi.

Jest przepyszne.

Ciastko idealne na każdą okazję;)

Przepis na kremówkę (forma o wymiarach 40×25 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (każdy po 300 g)

Masa kremowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki śmietany 36%
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić nasionkami z 1,5 laski wanilii lub 35 g cukru waniliowego)
  • 225 g cukru
  • 9 żółtek
  • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g miękkiego masła

Masa śmietankowa:

  • 750 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 3  płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Na 2 większych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, rozłożyć gotowe płaty ciasta francuskiego i ponakłuwać je widelcem.

Piec około 25-35 minut, w temperaturze 200 °C (do ciemnozłotego koloru).

* w trakcie pieczenia ciasto będzie się puszyło, więc wtedy należy przekłuwać widelcem wszelkie nierówności – ciasto po upieczeniu powinno być dość cienkie.

Masa kremowa:

2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Po zagotowaniu wlać śmietanę kremówkę oraz dodać wanilię – wymieszać, zagotować. W międzyczasie zmiksować w miseczce pozostałą szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, po czym wlać do gotującej się mlecznej masy, którą trzeba mieszać dość intensywnie (do momentu uzyskania konsystencji budyniu), by nie powstały grudki – schłodzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, i cały czas ucierając, stopniowo dodawać budyń.

Masa śmietankowa:

Wszystkie składniki zmiksować tak, by uzyskana masa była gęsta, ale w dalszym ciągu puszysta.

Wykonanie:

Na pierwszym blacie ciasta francuskiego rozsmarować masę kremową – wstawić do lodówki na 1-2h. Po upływie wskazanego czasu wyłożyć na ciasto masę śmietankową i przykryć kolejnym płatem ciasta francuskiego. Wierzch posypać cukrem pudrem – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *