Cukierniczy klasyk, czyli Kremówka (Napoleonka): 2 płaty złocistego, listkującego ciasta francuskiego (użyłam tego gotowego z „Biedronki”, więc proces pieczenia był znacznie prostszy oraz krótszy), przełożonego ogromną ilością masy kremowej (domowy budyń na śmietanie 36% zmiksowany z miękkim masłem) i puszystej bitej śmietany, z wierzchu pokryty pierzynką z cukru pudru.
Chrupiące. Słodkie. Delikatne. Kremowe. Z posmakiem masła oraz wanilii.
Przyjemnie chłodzi. Pięknie, bo równo się kroi.
Jest przepyszne.
Ciastko idealne na każdą okazję;)
Przepis na kremówkę (forma o wymiarach 40×25 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 2 płaty ciasta francuskiego (każdy po 300 g)
Masa kremowa:
- 3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki śmietany 36%
- 1,5 łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić nasionkami z 1,5 laski wanilii lub 35 g cukru waniliowego)
- 225 g cukru
- 9 żółtek
- 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 200 g miękkiego masła
Masa śmietankowa:
- 750 ml schłodzonej śmietany 36%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Na 2 większych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, rozłożyć gotowe płaty ciasta francuskiego i ponakłuwać je widelcem.
Piec około 25-35 minut, w temperaturze 200 °C (do ciemnozłotego koloru).
* w trakcie pieczenia ciasto będzie się puszyło, więc wtedy należy przekłuwać widelcem wszelkie nierówności – ciasto po upieczeniu powinno być dość cienkie.
Masa kremowa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Po zagotowaniu wlać śmietanę kremówkę oraz dodać wanilię – wymieszać, zagotować. W międzyczasie zmiksować w miseczce pozostałą szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, po czym wlać do gotującej się mlecznej masy, którą trzeba mieszać dość intensywnie (do momentu uzyskania konsystencji budyniu), by nie powstały grudki – schłodzić.
Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, i cały czas ucierając, stopniowo dodawać budyń.
Masa śmietankowa:
Wszystkie składniki zmiksować tak, by uzyskana masa była gęsta, ale w dalszym ciągu puszysta.
Wykonanie:
Na pierwszym blacie ciasta francuskiego rozsmarować masę kremową – wstawić do lodówki na 1-2h. Po upływie wskazanego czasu wyłożyć na ciasto masę śmietankową i przykryć kolejnym płatem ciasta francuskiego. Wierzch posypać cukrem pudrem – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.