Przepis na weekend, do filiżanki herbaty, na coś niedużego, niby słodkiego, a jednak nie do końca, ale naprawdę przyjemnego, czyli kruche, maślane tartaletki wypełnione dużą ilością aksamitnego, lekko kwaskowatego lemon curdu, z wierzchu ozdobione świeżymi malinami oraz borówkami 😉
Przepis na tartaletki z lemon curdem, malinami i borówkami (15 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g cukru pudru
- 180 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Lemon curd:
- 3 duże jajka
- 3 żółtka
- 240 g cukru
- 120 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 3 cytryn
Dodatkowo:
- świeże maliny i borówki
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować lemon curd:
Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
W niedużym garnuszku, przy pomocy rózgi kuchennej, roztrzepać jajka oraz żółtka z cukrem – podgrzać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Następnie dodać masło, sok i skórkę z cytryn – mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu.
Wystudzić.
*jeśli w kremie pojawią się grudki należy go przetrzeć przez sitko
Każdą tartaletkę wypełnić porządną łyżką (albo nawet 2) lemon curdu i ozdobić malinami oraz borówkami.
Przechowywać w lodówce.