Tartaletki z lemon curdem, malinami i borówkami

Przepis na weekend, do filiżanki herbaty, na coś niedużego, niby słodkiego, a jednak nie do końca, ale naprawdę przyjemnego, czyli kruche, maślane tartaletki wypełnione dużą ilością aksamitnego, lekko kwaskowatego lemon curdu, z wierzchu ozdobione świeżymi malinami oraz borówkami 😉

Przepis na tartaletki z lemon curdem, malinami i borówkami (15 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Lemon curd:

  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 240 g cukru
  • 120 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 3 cytryn

Dodatkowo:

  • świeże maliny i borówki

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować lemon curd:

Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

W niedużym garnuszku, przy pomocy rózgi kuchennej, roztrzepać jajka oraz żółtka z cukrem – podgrzać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Następnie dodać masło, sok i skórkę z cytryn – mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu.

Wystudzić.

*jeśli w kremie pojawią się grudki należy go przetrzeć przez sitko

Każdą tartaletkę wypełnić porządną łyżką (albo nawet 2) lemon curdu i ozdobić malinami oraz borówkami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *