Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami

Już jakiś czas temu w warzywniakach pojawiły się pierwsze truskawki, więc postanowiłam ubogacić nimi jakiś wypiek – wybór padł na roladę, bo jak już upiecze się w swoim życiu pierwszą, to okazuje się, że to bardzo szybkie i mało skomplikowane ciasto, a można wykonać je w naprawdę rozmaitych wariacjach, do tego ta biszkoptowa (bezowa również, ale ona dodatkowo przyjemnie chrupie) zawsze jest lekka niczym chmurka i zawsze cudownie smakuje, a ta na pewno: kakaowy, mięciutki biszkopt nasączony alkoholem, gęsta, soczysta konfitura truskawkowa, puchaty krem śmietanowy, pasek galaretki, czekoladowa polewa i świeże truskawki 😉

Bardzo orzeźwiająca. Przepyszna. Dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na kakaową roladę z bitą śmietaną i truskawkami (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; piekłam z 1,5 porcji i tyle podaję)

Składniki:

Biszkopt:

  • 83 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 105 g cukru
  • 5 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 fix do śmietany

Polewa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 9 łyżek śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa (użyłam tej na agarze) rozpuszczona w 350 ml gorącej wody
  • wódka truskawkowa (do nasączenia)
  • konfitura truskawkowa
  • świeże truskawki (do ozdoby wierzchu i do środka)

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie – przelać do głębokiego talerza lub innego w miarę płaskiego i długiego naczynia (chodzi o to, by dobrze pokroiła się w paski) i odstawić do lodówki do stężenia.

Przygotować biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 10-11 minut, w temperaturze 175 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

W tym czasie przygotować krem śmietanowy: serek mascarpone zmiksować ze śmietaną, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, esencją i fixem.

Odłożyć 4 porządne łyżki do ozdoby.

Kilka truskawek pokroić w plasterki.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć wódką, posmarować  konfiturą, na niej równomiernie rozprowadzić krem śmietanowy, wzdłuż dłuższego brzegu, na całej długości, ułożyć pasek wycięty z galaretki, a na pozostałej powierzchni kremu poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Roladę zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem (zawijać od strony galaretki), z wierzchu oblać polewą czekoladową (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.

Przed podaniem ozdobić z wierzchu odłożoną bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *