Już jakiś czas temu w warzywniakach pojawiły się pierwsze truskawki, więc postanowiłam ubogacić nimi jakiś wypiek – wybór padł na roladę, bo jak już upiecze się w swoim życiu pierwszą, to okazuje się, że to bardzo szybkie i mało skomplikowane ciasto, a można wykonać je w naprawdę rozmaitych wariacjach, do tego ta biszkoptowa (bezowa również, ale ona dodatkowo przyjemnie chrupie) zawsze jest lekka niczym chmurka i zawsze cudownie smakuje, a ta na pewno: kakaowy, mięciutki biszkopt nasączony alkoholem, gęsta, soczysta konfitura truskawkowa, puchaty krem śmietanowy, pasek galaretki, czekoladowa polewa i świeże truskawki 😉
Bardzo orzeźwiająca. Przepyszna. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na kakaową roladę z bitą śmietaną i truskawkami (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; piekłam z 1,5 porcji i tyle podaję)
Składniki:
Biszkopt:
- 83 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g gorzkiego kakao
- 105 g cukru
- 5 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 32 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 fix do śmietany
Polewa:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- 9 łyżek śmietany 30%
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa (użyłam tej na agarze) rozpuszczona w 350 ml gorącej wody
- wódka truskawkowa (do nasączenia)
- konfitura truskawkowa
- świeże truskawki (do ozdoby wierzchu i do środka)
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie – przelać do głębokiego talerza lub innego w miarę płaskiego i długiego naczynia (chodzi o to, by dobrze pokroiła się w paski) i odstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 10-11 minut, w temperaturze 175 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować krem śmietanowy: serek mascarpone zmiksować ze śmietaną, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, esencją i fixem.
Odłożyć 4 porządne łyżki do ozdoby.
Kilka truskawek pokroić w plasterki.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć wódką, posmarować konfiturą, na niej równomiernie rozprowadzić krem śmietanowy, wzdłuż dłuższego brzegu, na całej długości, ułożyć pasek wycięty z galaretki, a na pozostałej powierzchni kremu poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Roladę zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem (zawijać od strony galaretki), z wierzchu oblać polewą czekoladową (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.
Przed podaniem ozdobić z wierzchu odłożoną bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Przechowywać w lodówce.