Drożdżówki z pistacjami

Gdzie deszcz bardziej płacze: we mnie czy na zewnątrz?

Które niebo jest ciemniejsze?

Ciężko rozdmuchać te chmury…

 

Znacznie łatwiej upiec drożdżówki (naprawdę łatwo!) – zapewniam, że są uroczo zielone i przepyszne: delikatne, mięciutkie, puszyste, aromatyczne, z maślanym posmakiem, nadziane gęstym kremem pistacjowym i dodatkowo chrupiącymi pistacjami, z wierzchu oblane pomarańczowym lukrem – coś wspaniałego 😉

Przepis na drożdżówki z pistacjami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej (tortowej)
  • 80 g cukru
  • 10 g suchych drożdży 
  • 250 ml mleka
  • 75 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli

Nadzienie pistacjowe:

  • 250 g kremu pistacjowego
  • 150 g posiekanych pistacji
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy

Dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (na lukier)
  • pistacje (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 50 cm. Całą powierzchnię posmarować pastą pistacjową, obsypać posiekanymi pistacjami, a na nie zetrzeć skórkę z pomarańczy – zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon (jak roladę), który należy pokroić na 12 równych kawałków.

Bułeczki poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 25 minut.

Wyjąć. Wystudzić.

Z wierzchu polukrować (cukier puder utrzeć na gładko z sokiem) i oprószyć pistacjami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *