Sernik na zimno z malinową panna cottą i białą czekoladą

Okrutnie różowe mi te ciasta ostatnio wychodzą, ale barwy malin nie zmienię. Trudno. Ułożę na czarnym talerzyku ;p

Nielubiany przeze mnie róż lubianych malin jest na szczęście bardzo smaczny i świetnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach oraz deserach.

Dzisiaj przepis na coś eleganckiego, świeżego, delikatnego oraz wyraziście owocowego, czyli serowy torcik z malinową panna cottą: spód to po prostu zanurzone w malinowej wódce okrągłe biszkopty (oczywiście można upiec, ale tak jest szybciej), na nich piankowa warstwa zimnej masy serowej, potem kremowa, aksamitna panna cotta, roztopiona biała czekolada i dużo świeżych malin 😉

Przepis na sernik na zimno z malinową panna cottą i białą czekoladą (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; sklejka kilku przepisów)

Składniki:

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 250 g serka mascarpone 
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 10 g agaru (2,5 łyżeczki) + 50 ml wody

Malinowa panna cotta:

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • świeżo wyciśnięty sok z 0,5 niedużej cytryny
  • 90 g cukru
  • 300 ml śmietany 36%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki agaru + 50 ml zimnej wody

Dodatkowo:

  • wódka malinowa (do nasączenia)
  • świeże maliny (do ozdoby wierzchu)
  • 80 g białej czekolady + 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie poukładać zanurzone w malinowej wódce okrągłe biszkopty.

Przygotować masę serową: twaróg, serek mascarpone, cukier puder oraz wanilię – zmiksować.

Agar zalać zimną wodą – wymieszać i odstawić na 10 minut, potem postawić na palniku i podgrzać, by się rozpuścił (ale nie doprowadzić do wrzenia!) – delikatnie wystudzić.

Do jeszcze lekko ciepłego agaru dodać łyżkę masy serowej, wymieszać, dodać kolejne 2 łyżki, wymieszać i dodać do reszty sera – dokładnie zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, dodać ją do masy serowej i połączyć.

Biszkopty zalać masą serową, wyrównać i wstawić do lodówki na 1-2 h.

W tym czasie wykonać panna cottę: w garnku umieścić maliny, cukier oraz sok z cytryny i gotować aż do rozpadnięcia się malin – zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek i otrzymać gładki sos.

Agar zalać wodą i odstawić na 10 minut.

Do drugiego garnka wlać śmietanę i mleko – doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać agar i mieszać do rozpuszczenia, potem wlać sos malinowy i dokładnie połączyć.

Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Chłodną panna cottę wylać na sernik i wstawić do lodówki do jej całkowitego stężenia.

Gdy cały sernik stężeje, ozdobić go z wierzchu roztopioną w mikrofalówce białą czekoladą (już roztopioną umieściłam w worku cukierniczym i odcięłam końcówkę) oraz świeżymi malinami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *