Cytrynowo-malinowy tort z bezami

Tort wprost idealny na ciepłe dni: lekki, orzeźwiający, minimalistyczny, z przepysznym,  aksamitnym, odpowiednio kwaśnym kremem cytrynowym, świeżymi malinami oraz słodkimi, chrupiącymi bezami 😉

Bardzo polecam!

Przepis na cytrynowo-malinowy tort z bezami (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 – 5 cytryn)
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 370 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • wódka malinowa (do nasączenia)
  • kilka łyżek malinowej konfitury
  • 250-300 g świeżych malin (do środka i na zewnątrz)
  • zmielone biszkopty (do obklejenia boków)
  • bezy (do ozdobienia wierzchu)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górę i przekroić na 3 blaty.

Krem cytrynowy:

W garnku zagotować 1 szklankę mleka z cukrem, a pozostałe mleko zmiksować z mąkami, jajkami i skórką z cytryny. Gotową masę wlać do wrzącego mleka i ugotować na gęsty budyń – zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Masło ubić na puch, potem stopniowo, cały czas ubijając, dodawać do niego wystudzony budyń.

Na sam koniec wmiksować sok wyciśnięty z cytryn – masę wstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.

Wykonanie:

Odłożyć kilka łyżek kremu do posmarowania boków i wierzchu (2-3 porządne wystarczą, ponieważ ma to być cienka warstwa). Resztę kremu podzielić na pół.

Pierwszy blat nasączyć wódką, posmarować konfiturą, na nią wyłożyć część kremu, obsypać malinami, przycisnąć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, kremem i obsypać malinami, przycisnąć ostatnim blatem, nasączyć, z wierzchu i po bokach cienko posmarować kremem cytrynowym, do boków poprzyklejać zmielone biszkopty, a wierzch ozdobić świeżymi malinami oraz bezami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *