Przez większość czasu czuję się tak:
Potem przez chwilę tak:
źródło: https://www.facebook.com/ankacygaaaanka/
Chyba nigdy nie poukładam w swojej Duszy i głowie.
Czuję, że czuję zbyt mocno. Wszystko. Albo nic. Aż z tego nadczucia nic nie czuję.
Ale widziałam dzisiaj błyszczące czernią szpaki pożerające korale z czereśni.
I skrytą za woalką liści sójkę, która wrzeszcząc potwornie pięknie, z dumą prezentowała błękitną wstążkę na swoim upoważniającym do podniebnej bliskości skrzydle.
Wiatr szumiał sierpniową balladę.
A fioletowe chabry i naszpikowane kolcami ostrożenie wabiły kołujące na szklanych płatach pszczoły.
W promieniach słońca migotały wielkookie ważki.
Rzeka szemrała, że to nie do końca tak,
podczas gdy ja niosłam w sercu smutek nie do odsmucenia, a w torbie pachnące latem brzoskwinie.
Akurat do tego ciasta nie wykorzystałam tych świeżych, jednak te wynurzone z gęstego, lepkiego syropu pasują tutaj idealnie.
Przepyszny i przyciągający oko tort (w głównej mierze za sprawą poprzyklejanych do masy puchatych, z wierzchu obsypanych cukrem pudrem trójkącików), a może bardziej ciasto tortowe (?), o nazwie Klimandżaro, czyli mięciutki biszkopt kakaowy nasączony słodkim syropem, wypełniony ogromem śmietankowego kremu z dodatkiem soczystych brzoskwiń.
Elegancki, delikatny i orzeźwiający.
Przepis na tort Klimandżaro (tortownica o średnicy 18 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://domowysmakjedzenia.pl/; podaję z moimi delikatnymi zmianami)
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 105 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g gorzkiego kakao
- 150 g cukru
- 3 łyżki oleju
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem śmietanowy:
- 300 ml schłodzonej śmietany 36%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 800 g brzoskwiń w syropie
Dodatkowo:
- syrop z brzoskwiń (do nasączenia blatów)
- 60 g rozpuszczonej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- płatki albo wiórki z gorzkiej czekolady/czekoladowa posypka cukrowa (do ozdoby boków)
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem stopniowo, cały czas miksując, wsypywać cukier, następnie dodać żółtka, dalej olej. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty: jeden blat pozostawić w całości, z drugiego wyciąć środek (wyjdzie mniejszy blat i obręcz), a trzeci pokroić na 8 trójkątów.
Brzoskwinie dobrze odsączyć z syropu: 2 połówki pokroić w cienkie plasterki, a resztę w dość dużą kostkę.
Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, potem wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Wykonanie:
Pierwszy, ten cały blat, nasączyć syropem, nałożyć obręcz z następnego blatu, nasączyć ją, środek wypełnić trochę mniejszą ilością niż połowa kremu z brzoskwiniami, przykryć mniejszym blatem, nasączyć, boki mniejszego blatu posmarować kremem, poprzyklejać biszkoptowe trójkąty, tak, by stworzyły koronę, nasączyć je, środek wypełnić pozostałym kremem, na nim ułożyć plasterki brzoskwiń, delikatnie nagiąć kopułę, z wierzchu przycisnąć talerzykiem, boki posmarować roztopioną czekoladą i poprzyklejać wiórki lub posypkę – odstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.