Tort Klimandżaro

Przez większość czasu czuję się tak:

Potem przez chwilę tak:

źródło: https://www.facebook.com/ankacygaaaanka/

Chyba nigdy nie poukładam w swojej Duszy i głowie.

Czuję, że czuję zbyt mocno. Wszystko. Albo nic. Aż z tego nadczucia nic nie czuję.

 

Ale widziałam dzisiaj błyszczące czernią szpaki pożerające korale z czereśni.

I skrytą za woalką liści sójkę, która wrzeszcząc potwornie pięknie, z dumą prezentowała błękitną wstążkę na swoim upoważniającym do podniebnej bliskości skrzydle.

Wiatr szumiał sierpniową balladę.

A fioletowe chabry i naszpikowane kolcami ostrożenie wabiły kołujące na szklanych płatach pszczoły.

W promieniach słońca migotały wielkookie ważki.

Rzeka szemrała, że to nie do końca tak,

podczas gdy ja niosłam w sercu smutek nie do odsmucenia, a w torbie pachnące latem brzoskwinie.

 

Akurat do tego ciasta nie wykorzystałam tych świeżych, jednak te wynurzone z gęstego, lepkiego syropu pasują tutaj idealnie.

 

Przepyszny i przyciągający oko tort (w głównej mierze za sprawą poprzyklejanych do masy puchatych, z wierzchu obsypanych cukrem pudrem trójkącików), a może bardziej ciasto tortowe (?), o nazwie Klimandżaro, czyli mięciutki biszkopt kakaowy nasączony słodkim syropem, wypełniony ogromem śmietankowego kremu z dodatkiem soczystych brzoskwiń.

Elegancki, delikatny i orzeźwiający.

Przepis na tort Klimandżaro (tortownica o średnicy 18 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://domowysmakjedzenia.pl/; podaję z moimi delikatnymi zmianami)

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 105 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem śmietanowy:

  • 300 ml schłodzonej śmietany 36% 
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 800 g brzoskwiń w syropie

Dodatkowo:

  • syrop z brzoskwiń (do nasączenia blatów)
  • 60 g rozpuszczonej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • płatki albo wiórki z gorzkiej czekolady/czekoladowa posypka cukrowa (do ozdoby boków)
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem stopniowo, cały czas miksując, wsypywać cukier, następnie dodać żółtka, dalej olej. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty: jeden blat pozostawić w całości, z drugiego wyciąć środek (wyjdzie mniejszy blat i obręcz), a trzeci pokroić na 8 trójkątów.

Brzoskwinie dobrze odsączyć z syropu: 2 połówki pokroić w cienkie plasterki, a resztę w dość dużą kostkę.

Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, potem wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Wykonanie:

Pierwszy, ten cały blat, nasączyć syropem, nałożyć obręcz z następnego blatu, nasączyć ją, środek wypełnić trochę mniejszą ilością niż połowa kremu z brzoskwiniami, przykryć mniejszym blatem, nasączyć, boki mniejszego blatu posmarować kremem, poprzyklejać biszkoptowe trójkąty, tak, by stworzyły koronę, nasączyć je, środek wypełnić pozostałym kremem, na nim ułożyć plasterki brzoskwiń, delikatnie nagiąć kopułę, z wierzchu przycisnąć talerzykiem, boki posmarować roztopioną czekoladą i poprzyklejać wiórki lub posypkę – odstawić do lodówki na całą noc.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *