Rolada orzechowa

Muszę w końcu napisać trochę o książkach, które przeczytałam, bo przeczytałam ich naprawdę niezliczoną ilość i w większości są to (moim zdaniem) genialne pozycje, ale że dodanie przepisu jest znacznie szybsze i prostsze, to dodam dzisiaj przepis, a potem poczytam kolejną książkę, bo…

źródło: https://www.facebook.com/ankacygaaaanka/

Przepis na coś dla orzechomaniaków, ponieważ jest to ciasto mocno orzechowe, ale nie w jakiś nachalny, tylko bardzo, bardzo przyjemny sposób;)

Rolada z puchatego, delikatnego, wielokrotnie upieczonego przeze mnie biszkoptu (co oznacza, że jest to do tej pory najlepszy przepis na jasny biszkopt do wykonania rolady, czyli miękki i nie łamiący w trakcie zwijania), nasączonego wódką i posmarowanego soczystą, kwaskowatą konfiturą z czarnych porzeczek, wypełniona i pokryta z wierzchu słodką masą orzechową zmieszaną ze słonym masłem orzechowym i obsypana ogromną ilością posypki z prażonych arachidów.

Niesamowita: aksamitna i chrupiąca, słodka i cierpka. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, bo wiele tu półproduktów, ale to nic. Pokrojona w cienkie lub grubsze plasterki. Do filiżanki kawy albo herbaty smakuje wybornie.

Przepis na roladę orzechową (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; biszkopt wykonałam z 1,5 poniższej porcji, gdyż chciałam, by był grubszy)

Składniki:

Biszkopt:

  • 115 g mąki pszennej (tortowej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 mały słoik (240 g) konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 puszka gotowej masy orzechowej (użyłam tej z firmy HELIO, 540 g)
  • 6 porządnych łyżek masła orzechowego (użyłam bardzo gładkiego od „Spichlerz zdrowia”, bo takie kremowe najlepiej się rozsmarowuje)
  • 1 opakowanie posypki z prażonych orzechów arachidowych (tam było około 250-300 g)
  • wódka o smaku czarnej porzeczki (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

Masę orzechową wymieszać z masłem orzechowym (sama masa orzechowa jest słodka, więc dodatek masła orzechowego fajnie tę słodycz równoważy).

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć porzeczkową wódką, posmarować konfiturą, potem równomiernie rozprowadzić 3/4 masy, zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu posmarować pozostałą masą i dokładnie, lekko przyciskając, pokryć orzechową posypką.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *