Przepyszny i fantazyjny sernik przekładany według receptury Siostry Anastazji, czyli kruchy, maślany spód, bardzo aksamitna masa serowa z dodatkiem startego na tarce ciasta kakaowego, orzeźwiający, a dzięki galaretce wiśniowej lekko owocowy krem budyniowo-maślany z kostkami ananasa, blat żółtego ciasta, które konsystencją przypomina babkę, polewa z gorzkiej czekolady i wiórki kokosowe – brzmi genialnie i jest genialny 😉
Sernik należy do tych wielowarstwowych, zatem wychodzi naprawdę, naprawdę wysoki, jednakże właśnie dzięki temu idealnie sprawdzi się na wszelkich rodzinnych uroczystościach, bo i pięknie się prezentuje i cudownie smakuje.
Trochę pracochłonny, ale warto 😉
Przepis na sernik przekładany „Sekret Mniszki” (blacha o wymiarach 36×29 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://znowcosupieklam.blogspot.com/)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 300 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
Masa serowa:
- 1,2 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 600 g cukru pudru
- 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 jajek (białka i żółtka osobno)
- 300 g miękkiego masła
- szczypta soli
Żółte ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowo-maślany z galaretką i ananasem:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki wiśniowej + 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 puszka ananasów
- 250 g masła roślinnego
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30% (na polewę)
- wiórki kokosowe (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto zagnieść (poza kakao), podzielić na pół, jedną część umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do lodówki, a do drugiej dodać kakao, owinąć folią spożywczą i schować w zamrażalniku.
Przygotować masę serową: masło zmiksować na jasnożółty puch z cukrem pudrem, potem kolejno dodawać żółtka, dalej zmielony ser i proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Następnie masę połączyć z pianą ubitą z białek oraz soli. Na sam koniec delikatnie wmieszać zmrożone kakaowe ciasto starte na tarce o grubych oczkach.
Masę wylać na kruchy schłodzony spód.
Piec około 65 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.
Upiec żółte ciasto: masło ubić z cukrem na puch, kolejno dodając po jednym żółtku, potem wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Piec około 35-40, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
Wykonać krem budyniowo-maślany z galaretką i ananasem: w misce wymieszać obie mąki, żółtka i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, a gdy zacznie wrzeć wlać wykonaną wcześniej mieszankę i gotować do momentu powstania gęstego budyniu – zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Galaretki rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody – odstawić do wystudzenia, ale wyłapać moment, by w dalszym ciągu była płynna.
Plastry ananasa odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę.
Masło zmiksować na puch, dalej, stopniowo, cały czas miksując, dodawać chłodny budyń, następnie wlać rozpuszczoną galaretkę, a na koniec wmieszać pokrojonego ananasa.
Wykonanie:
Na masie serowej równomiernie rozprowadzić krem, przykryć żółtym ciastem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce.