Sernik przekładany „Sekret Mniszki”

Przepyszny i fantazyjny sernik przekładany według receptury Siostry Anastazji, czyli kruchy, maślany spód, bardzo aksamitna masa serowa z dodatkiem startego na tarce ciasta kakaowego, orzeźwiający, a dzięki galaretce wiśniowej lekko owocowy krem budyniowo-maślany z kostkami ananasa, blat żółtego ciasta, które konsystencją przypomina babkę, polewa z gorzkiej czekolady i wiórki kokosowe – brzmi genialnie i jest genialny 😉

Sernik należy do tych wielowarstwowych, zatem wychodzi naprawdę, naprawdę wysoki, jednakże właśnie dzięki temu idealnie sprawdzi się na wszelkich rodzinnych uroczystościach, bo i pięknie się prezentuje i cudownie smakuje.

Trochę pracochłonny, ale warto 😉

Przepis na sernik przekładany „Sekret Mniszki” (blacha o wymiarach 36×29 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://znowcosupieklam.blogspot.com/)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

Masa serowa:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 600 g cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 300 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Żółte ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowo-maślany z galaretką i ananasem:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej + 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka ananasów
  • 250 g masła roślinnego

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30% (na polewę)
  • wiórki kokosowe (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieść (poza kakao), podzielić na pół, jedną część umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do lodówki, a do drugiej dodać kakao, owinąć folią spożywczą i schować w zamrażalniku.

Przygotować masę serową: masło zmiksować na jasnożółty puch z cukrem pudrem, potem kolejno dodawać żółtka, dalej zmielony ser i proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Następnie masę połączyć z pianą ubitą z białek oraz soli. Na sam koniec delikatnie wmieszać zmrożone kakaowe ciasto starte na tarce o grubych oczkach.

Masę wylać na kruchy schłodzony spód.

Piec około 65 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.

Upiec żółte ciasto: masło ubić z cukrem na puch, kolejno dodając po jednym żółtku, potem wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Piec około 35-40, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

Wykonać krem budyniowo-maślany z galaretką i ananasem: w misce wymieszać obie mąki, żółtka i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, a gdy zacznie wrzeć wlać wykonaną wcześniej mieszankę i gotować do momentu powstania gęstego budyniu – zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Galaretki rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody – odstawić do wystudzenia, ale wyłapać moment, by w dalszym ciągu była płynna.

Plastry ananasa odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę.

Masło zmiksować na puch, dalej, stopniowo, cały czas miksując, dodawać chłodny budyń, następnie wlać rozpuszczoną galaretkę, a na koniec wmieszać pokrojonego ananasa.

Wykonanie:

Na masie serowej równomiernie rozprowadzić krem, przykryć żółtym ciastem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *