Wiatr przewrócił liście na lewą stronę
tonę
w nadmiarze myśli zbolałych
uwiędłych
wyziębłych
złych
Myśli złe, ale tarta na przekór nim cudowna (co świadczy o tym, że naprawdę musi być cudowna), odzwierciedlająca barwy, smaki i aromaty jesieni: kruchutkie ciasto na bazie puree z marchewki z dodatkiem cynamonu, soczyste, ciemnofioletowe powidła śliwkowe, aksamitny, chmurkowy, niesamowicie delikatny mus ze śmietanki i z białej czekolady, chrupiące, a jednocześnie kremowe orzechy nerkowca i jeszcze kawałki białej czekolady.
Jest pysznie.
Przepis na tartę marchewkową z musem z białej czekolady i orzechami nerkowca (forma na tartę o średnicy 24 cm) (przepis na ciasto stąd: https://gotujmy.pl/kruche-ciasteczka-marchewkowe-z-roza,przepisy-dla-dzieci-przepis,277095.html, a na mus stąd: ooomnomnomnom.blogspot.com)
Składniki:
Kruche ciasto marchewkowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 200 g puree z marchewki (nie dodawałam startej surowej, tylko ugotowaną i utłuczoną)
- 250 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Mus z białej czekolady:
- 300 ml śmietany 36%
- 225 g białej czekolady (roztopionej i wystudzonej)
- 75 g cukru pudru
- 4,5 białka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3-4 pełne łyżki gęstych powideł śliwkowych
- 2 garstki podprażonych na patelni, posiekanych orzechów nerkowca
- 100 g posiekanej białej czekolady
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, potem zdjąć papier, obniżyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze około 10-15 minut.
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować mus z białej czekolady:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – wystudzić.
Białka (wcześniej jajka należy sparzyć wrzątkiem) ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier puder.
Kremówkę ubić na sztywno, następnie, ręcznie, połączyć ją z wystudzoną białą czekoladą.
Na sam koniec delikatnie wmieszać ubite białka (również ręcznie).
Wykonanie:
Wystudzony marchewkowy spód posmarować powidłami śliwkowymi, równomiernie wyłożyć mus z białej czekolady i ozdobić podprażonymi orzechami i posiekaną czekoladą (ja zrobiłam to na zasadzie zmniejszających się okręgów) – schłodzić przez 3-4, by mus dobrze stężał.
Przechowywać w lodówce.