Rolada z gruszkami i białą czekoladą

Bardzo smaczna rolada z dodatkiem miękkich, słodkich gruszek wykonana ze sprawdzonego, puchatego biszkoptu nasączonego alkoholem (może być sok lub herbata), wzbogacona kilkoma łyżkami soczystej konfitury, wypełniona delikatnym kremem śmietankowym, z wierzchu oblana dużą ilością białej czekolady, dla kontrastu oraz przełamania ozdobiona tą gorzką i jeszcze uroczymi czereśniami koktajlowymi 😉

 

Przepis na roladę z gruszkami i białą czekoladą (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; biszkopt wykonałam z 1,5 poniższej porcji, gdyż chciałam, by był grubszy)

Składniki:

Biszkopt:

  • 115 g mąki pszennej (tortowej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Śmietankowy krem z gruszkami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • kilka gruszek z puszki (pokrojonych w dużą kostkę)

Dodatkowo:

  • 1 mały słoik (240 g) konfitury gruszkowej
  • 100 g białej czekolady + 60 ml śmietany 30%
  • 8 kostek gorzkiej czekolady+ 4 łyżki mleka
  • wiórki z gorzkiej czekolady
  • czerwone czereśnie koktajlowe (do ozdoby)
  • wódka o smaku gruszkowym (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

Gruszki odsączyć z syropu i pokroić w dużą kostkę.

Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder ubić na gęsty krem i odłożyć kilka łyżek do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć gruszkową wódką, posmarować konfiturą, potem równomiernie rozprowadzić  krem śmietankowy, poukładać na nim gruszki, zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, oblać polewą z białej czekolady (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i od razu, po bokach, poprzyklejać wiórki z gorzkiej czekolady – wstawić do lodówki do zastygnięcia, a gdy tak się stanie wyjąć i z wierzchu wykonać zawijasy z gorzkiej czekolady (rozpuścić w mikrofalówce razem z mlekiem i wymieszać na gładko), po czym ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na sam koniec przyozdobić kwiatuszkami z bitej śmietany oraz czereśniami koktajlowymi.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *