Bardzo smaczna rolada z dodatkiem miękkich, słodkich gruszek wykonana ze sprawdzonego, puchatego biszkoptu nasączonego alkoholem (może być sok lub herbata), wzbogacona kilkoma łyżkami soczystej konfitury, wypełniona delikatnym kremem śmietankowym, z wierzchu oblana dużą ilością białej czekolady, dla kontrastu oraz przełamania ozdobiona tą gorzką i jeszcze uroczymi czereśniami koktajlowymi 😉
Przepis na roladę z gruszkami i białą czekoladą (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; biszkopt wykonałam z 1,5 poniższej porcji, gdyż chciałam, by był grubszy)
Składniki:
Biszkopt:
- 115 g mąki pszennej (tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Śmietankowy krem z gruszkami:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- kilka gruszek z puszki (pokrojonych w dużą kostkę)
Dodatkowo:
- 1 mały słoik (240 g) konfitury gruszkowej
- 100 g białej czekolady + 60 ml śmietany 30%
- 8 kostek gorzkiej czekolady+ 4 łyżki mleka
- wiórki z gorzkiej czekolady
- czerwone czereśnie koktajlowe (do ozdoby)
- wódka o smaku gruszkowym (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
Gruszki odsączyć z syropu i pokroić w dużą kostkę.
Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder ubić na gęsty krem i odłożyć kilka łyżek do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć gruszkową wódką, posmarować konfiturą, potem równomiernie rozprowadzić krem śmietankowy, poukładać na nim gruszki, zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, oblać polewą z białej czekolady (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i od razu, po bokach, poprzyklejać wiórki z gorzkiej czekolady – wstawić do lodówki do zastygnięcia, a gdy tak się stanie wyjąć i z wierzchu wykonać zawijasy z gorzkiej czekolady (rozpuścić w mikrofalówce razem z mlekiem i wymieszać na gładko), po czym ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na sam koniec przyozdobić kwiatuszkami z bitej śmietany oraz czereśniami koktajlowymi.
Przechowywać w lodówce.