Na wszelkiego rodzaju uroczystościach zawsze sprawdzają się ciasta siostry Anastazji. Zawsze. A to dlatego, że są fantazyjne, wielowarstwowe, wielosmakowe, ogromne i po prostu przepyszne.
Dzisiaj prezentuję takie o wdzięcznej nazwie Kopciuszek, co wskazuje na jego urok i delikatność, bo jest wykonane z dwóch mięciutkich biszkoptów (waniliowego oraz makowego) przełożonych pianką truskawkową (smakuje jak ptasie mleczko) i aksamitną masą budyniowo-maślaną, a z wierzchu oblane ciemną i białą czekoladą 😉
Przepis na Kopciuszka (kwadratowa blacha o wymiarach 24 x 24 cm) (Przepis jest siostry Anastazji, ale pochodzi z bloga: http://znowcosupieklam.blogspot.com/; upiekłam z tymi modyfikacjami i tak też podaję, tylko trochę pofantazjowałam z wierzchem)
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt makowy:
- 0,5 szklanki suchego maku
- 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Truskawkowa pianka:
- 500 ml śmietany 36%
- 1 fix do śmietany
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 350 ml gorącej wody
Krem budyniowo-maślany:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
Polewy:
- 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%
- 50 g białej czekolady + 3-4 łyżki wody
Dodatkowo:
- wódka truskawkowa (do nasączenia)
- 1 opakowanie herbatników
- kulki ryżowe w mlecznej czekoladzie i kulki ryżowe w białej czekoladzie
- biała czekolada z migdałami oraz malinami (obecnie dostępna w „Biedronce”)
Sposób przygotowania:
Na samym początku należy rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
W dalszej kolejności ugotować budyń: w garnku umieścić większość mleka oraz oba cukry – zagotować i do gotującego wlać mieszankę z pozostałego mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej; mieszać energicznie do momentu, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu – przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło ubić na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo, cały czas miksując, dodawać wystudzony budyń.
Upiec biszkopt jasny: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem, łyżka po łyżce, dodać cukier, następnie żółtka, dalej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – połączyć. Na sam koniec wlać wodę i zmiksować.
Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić. Usunąć papier.
Upiec biszkopt makowy: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem stopniowo, łyżka po łyżce, dodać cukier, następnie żółtka, dalej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – połączyć i na sam koniec wmieszać suchy mak.
Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić. Usunąć papier.
Przygotować truskawkową piankę: śmietanę ubić na sztywno z fixem, dalej wlać do niej wciąż płynną, ale chłodną galaretkę (uwaga: masa szybko tężeje, więc trzeba ją od razu nałożyć na biszkopt).
Wykonanie:
Na jasnym, delikatnie nasączonym wódką biszkopcie, równomiernie rozsmarować truskawkową piankę, potem przycisnąć ją biszkoptem makowym, również go nasączyć, wyłożyć krem budyniowo-maślany, poukładać na nim herbatniki, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), na niej porobić zygzaki z rozpuszczonej z dodatkiem wody białej czekolady i obsypać kulkami ryżowymi oraz posiekaną białą czekoladą – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.