Kopciuszek – pyszne ciasto wielowarstwowe

Na wszelkiego rodzaju uroczystościach zawsze sprawdzają się ciasta siostry Anastazji. Zawsze. A to dlatego, że są fantazyjne, wielowarstwowe, wielosmakowe, ogromne i po prostu przepyszne.

Dzisiaj prezentuję takie o wdzięcznej nazwie Kopciuszek, co wskazuje na jego urok i delikatność, bo jest wykonane z dwóch mięciutkich biszkoptów (waniliowego oraz makowego) przełożonych pianką truskawkową (smakuje jak ptasie mleczko) i aksamitną masą budyniowo-maślaną, a z wierzchu oblane ciemną i białą czekoladą 😉

 

Przepis na Kopciuszka (kwadratowa blacha o wymiarach 24 x 24 cm) (Przepis jest siostry Anastazji, ale pochodzi z bloga: http://znowcosupieklam.blogspot.com/; upiekłam z tymi modyfikacjami i tak też podaję, tylko trochę pofantazjowałam z wierzchem)

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt makowy:

  • 0,5 szklanki suchego maku
  • 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Truskawkowa pianka:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 350 ml gorącej wody

Krem budyniowo-maślany:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła

Polewy:

  • 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%
  • 50 g białej czekolady + 3-4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • wódka truskawkowa (do nasączenia)
  • 1 opakowanie herbatników
  • kulki ryżowe w mlecznej czekoladzie i kulki ryżowe w białej czekoladzie
  • biała czekolada z migdałami oraz malinami (obecnie dostępna w „Biedronce”)

Sposób przygotowania:

Na samym początku należy rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

W dalszej kolejności ugotować budyń: w garnku umieścić większość mleka oraz oba cukry  – zagotować i do gotującego wlać mieszankę z pozostałego mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej; mieszać energicznie do momentu, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu – przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Masło ubić na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo, cały czas miksując, dodawać wystudzony budyń.

Upiec biszkopt jasny: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem, łyżka po łyżce, dodać cukier, następnie żółtka, dalej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – połączyć. Na sam koniec wlać wodę i zmiksować.

Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Usunąć papier.

Upiec biszkopt makowy: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem stopniowo, łyżka po łyżce, dodać cukier, następnie żółtka, dalej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – połączyć i na sam koniec wmieszać suchy mak.

Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Usunąć papier.

Przygotować truskawkową piankę: śmietanę ubić na sztywno z fixem, dalej wlać do niej wciąż płynną, ale chłodną galaretkę (uwaga: masa szybko tężeje, więc trzeba ją od razu nałożyć na biszkopt).

Wykonanie:

Na jasnym, delikatnie nasączonym wódką biszkopcie, równomiernie rozsmarować truskawkową piankę, potem przycisnąć ją biszkoptem makowym, również go nasączyć, wyłożyć krem budyniowo-maślany, poukładać na nim herbatniki, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), na niej porobić zygzaki z rozpuszczonej z dodatkiem wody białej czekolady i obsypać kulkami ryżowymi oraz posiekaną białą czekoladą – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *