Muszę w końcu napisać trochę o książkach, które przeczytałam, bo przeczytałam ich naprawdę niezliczoną ilość i w większości są to (moim zdaniem) genialne pozycje, ale że dodanie przepisu jest znacznie szybsze i prostsze, to dodam dzisiaj przepis, a potem poczytam kolejną książkę, bo…
źródło: https://www.facebook.com/ankacygaaaanka/
Przepis na coś dla orzechomaniaków, ponieważ jest to ciasto mocno orzechowe, ale nie w jakiś nachalny, tylko bardzo, bardzo przyjemny sposób;)
Rolada z puchatego, delikatnego, wielokrotnie upieczonego przeze mnie biszkoptu (co oznacza, że jest to do tej pory najlepszy przepis na jasny biszkopt do wykonania rolady, czyli miękki i nie łamiący w trakcie zwijania), nasączonego wódką i posmarowanego soczystą, kwaskowatą konfiturą z czarnych porzeczek, wypełniona i pokryta z wierzchu słodką masą orzechową zmieszaną ze słonym masłem orzechowym i obsypana ogromną ilością posypki z prażonych arachidów.
Niesamowita: aksamitna i chrupiąca, słodka i cierpka. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, bo wiele tu półproduktów, ale to nic. Pokrojona w cienkie lub grubsze plasterki. Do filiżanki kawy albo herbaty smakuje wybornie.
Przepis na roladę orzechową (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; biszkopt wykonałam z 1,5 poniższej porcji, gdyż chciałam, by był grubszy)
Składniki:
Biszkopt:
- 115 g mąki pszennej (tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 mały słoik (240 g) konfitury z czarnej porzeczki
- 1 puszka gotowej masy orzechowej (użyłam tej z firmy HELIO, 540 g)
- 6 porządnych łyżek masła orzechowego (użyłam bardzo gładkiego od „Spichlerz zdrowia”, bo takie kremowe najlepiej się rozsmarowuje)
- 1 opakowanie posypki z prażonych orzechów arachidowych (tam było około 250-300 g)
- wódka o smaku czarnej porzeczki (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
Masę orzechową wymieszać z masłem orzechowym (sama masa orzechowa jest słodka, więc dodatek masła orzechowego fajnie tę słodycz równoważy).
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć porzeczkową wódką, posmarować konfiturą, potem równomiernie rozprowadzić 3/4 masy, zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu posmarować pozostałą masą i dokładnie, lekko przyciskając, pokryć orzechową posypką.