Wielkimi krokami zbliżają się Mikołajki, a jak powszechnie wiadomo zawsze mocno cieszą podarunki wykonane samodzielnie, więc dzisiaj zaprezentuję pomysły na 3 rodzaje ciasteczek, które można pięknie opakować w jakieś pudełeczko albo przezroczystą folię obwiązaną świąteczną kokardą i wręczyć z tej okazji komuś bliskiemu sercu 😉
Wszystkie ciasteczka są kruche, maślane, pachnące wanilią, pomarańczami lub migdałami, a szczególnego uroku dodają im te rozmaite kolorowe zdobienia, które upodabniają je do głowy mikołaja z kokosową brodą oraz lukrową czapeczką, renifera z dużym czerwonym nosem i precelkowymi rogami, a także pasiastych cukrowych lasek (tzw. candy canes bardzo popularnych w USA oraz Wielkiej Brytanii) oblanych białą czekoladą i obsypanych cukrowymi posypkami.
Nie ukrywam, że wykonanie takich ciastek jest dość pracochłonne, ale dla efektu, smaku, a zwłaszcza uśmiechu osoby obdarowanej ten trud się opłaca 😉
Przepis na ciasteczka mikołaje (mi wyszło 60 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie cukru migdałowego (może być waniliowy)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody + szczypta czerwonego barwnika
- czarna masa cukrowa (można użyć czarnego flamastra cukierniczego albo roztopionej ciemnej czekolady)
- biała masa cukrowa
- czerwona masa cukrowa (ewentualnie jakieś czerwone cukiereczki)
- cukrowe oczy (można też po prostu zrobić punkciki z czekolady)
- wiórki kokosowe
- klej cukierniczy (użyłam takiego w żelu)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka foremką w kształcie serduszka.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).
Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.
Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z ozdabianiem poczekać, gdy staną się chłodne (wtedy kruszeją).
Serduszka należy obrócić podstawą do góry i wtedy można zabrać się do ozdabiania: dolną część oblać gęstym, białym lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi (to będzie broda), z kolei około 1 cm od koniuszka górnej części trzeba przykleić albo namalować roztopioną czekoladą czarny pasek, przestrzeń ponad nim oblać czerwonym lukrem, a do wspomnianego koniuszka przytwierdzić pomponik z białej masy cukrowej. Przy użyciu kleju cukierniczego przytwierdzić cukrowe oczy i czerwony nos z masy cukrowej czy innego okrągłego cukierka.
Odstawić do zastygnięcia.
Przepis na ciasteczka renifery (mi wyszło 50 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową (może być waniliowy)
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
- czarny flamaster cukierniczy (może być roztopiona czekolada, draże kakaowe lub czarna masa cukrowa)
- klej cukierniczy (użyłam takiego w żelu)
- czerwona masa cukrowa (można kupić już gotową albo białą zafarbować barwnikiem w proszku lub płynie, ale można też przykleić czerwone Lentilki)
- precelki
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka okrągłą foremką lub szklanką.
Do ciasteczek powciskać po 2 precelki jako rogi.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).
Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.
Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z ozdabianiem poczekać, gdy staną się chłodne (wtedy kruszeją).
Flamastrem cukierniczym namalować oczy (można przykleić draże albo jakieś inne drobne cukiereczki, można też wykonać je z roztopionej czekolady), a na na środku przykleić nos z czerwonej masy cukrowej albo Lentilka (ja przykleiłam przy pomocy żelowego kleju cukierniczego, bo wtedy znacznie lepiej się trzyma niż np. na lukier).
Odstawić do zastygnięcia.
Przepis na ciasteczka laski cukrowe (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://slodyczowyswiat.pl/ )
Składniki:
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 180 g masła
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- czerwony i zielony barwnik w proszku
Dodatkowo:
- 100 g białej, rozpuszczonej czekolady
- kolorowa cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.
Ciasto podzielić na 3 części (jedną większą i 2 mniejsze; ja podzieliłam na pół, a potem jedną połówkę jeszcze na pół): większą część odłożyć, a do dwóch mniejszych dodać barwniki (zielony i czerwony).
Z ciasta odrywać fragmenty, rolować wałeczki i skręcając je ze sobą (biało-zielone i biało-czerwone), uformować na kształt cukrowych lasek.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach, ponieważ delikatnie rosną w trakcie pieczenia.
Piec około 11 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić na kratce.
Z wierzchu, na zgięciu oblać białą czekoladą i oprószyć kolorową, cukrową posypką.
Odstawić do zastygnięcia.