Torcik marchewkowy z masą kubusiową i kremem waniliowym

W tym roku upiekłam już tartę marchewkową z musem z białej czekolady i orzechami nerkowca, ale z dodatkiem marchewki powstał jeszcze jeden wypiek, mianowicie torcik wykonany na bazie chyba najbardziej lubianego i popularnego ciasta marchewkowego, przełożony aksamitną, budyniową masą kubusiową, z wierzchu posmarowany waniliowym kremem, oprószony kolejną porcją ciasta i ozdobiony orzechami włoskimi.

Torcik jest wysoki, wilgotny, dość ciężki (ale to  ta przyjemna ciężkość: jak w brownie albo cieście dyniowym), pachnący przyprawami korzennymi, wanilią i pomarańczą, lekko słodki, z dużą ilością kremów oraz chrupiący od orzechów – obłędny 😉

 

Przepis na Torcik marchewkowy z masą kubusiową i kremem waniliowym (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1,5 szklanki surowej marchewki (drobno startej)
  • 4,5 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Masa kubusiowa:

  • 500 ml soku „Kubuś” o smaku marchewkowo-pomarańczowym
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 g masła

Krem waniliowy:

  • 3 opakowania homogenizowanego serka o smaku waniliowym (opakowanie 140 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać mokre składniki, w drugiej suche – zawartość obu misek dokładnie połączyć, a na sam koniec delikatnie wmieszać startą marchew.

Ciasto przełożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 40 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górkę (pokruszyć ją) i przekroić na 2 blaty.

W tym czasie przygotować masę kubusiową: sok podgrzać z masłem oraz cukrem do rozpuszczenia. Budyń wymieszać w wodzie i wlać do gotującego soku – gotować do momentu zgęstnienia.

Gorącą masę rozsmarować na pierwszym blacie ciasta marchewkowego i przycisnąć drugim blatem – odstawić do wystudzenia.

Gdy krem wystygnie, drugi blat ciasta posmarować kremem waniliowym: mascarpone zmiksować z serkami homogenizowanymi oraz cukrem pudrem. Na sam koniec wierzch ozdobić połówkami orzechów włoskich i obsypać pokruszonym ciastem.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *