Z okazji Mikołajek upiekłam przeróżne ciasteczka i trochę pobawiłam się z ich ozdabianiem, a że wkrótce będzie Boże Narodzenie, to również postanowiłam jakieś wykonać, by obdarować swoich bliskich 😉
Przy takich mocno dekorowanych i wycinanych w rozmaitych kształtach zawsze korzystam z tego samego ciasta bazowego (dodaję tylko inne aromaty, cukry i przyprawy), ponieważ jest ono po prostu najlepsze: gładkie, elastyczne, doskonale się wałkuje, wycina, nie rwie, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu (nie rośnie ani się nie rozlewa), jest cudownie kruche, maślane i aromatyczne – no świetne 😉
Tym razem są to migdałowe aniołki posiadające niebieskie lukrowe szaty i kokosowe skrzydła, piernikowe choinki uginające od masy cukrowych ozdób oraz mieniące srebrnym brokatem i waniliowe Gwiazdy Betlejemskie elegancko połyskujące złotymi perłami i złotym pyłkiem na słodkim śnieżnym tle.
Przepis na migdałowe aniołki (mi wyszło 60 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie cukru migdałowego (może być waniliowy)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- 2 szklanki cukru pudru + kilka łyżek wody + szczypta błękitnego barwnika
- wiórki kokosowe
- srebrny pisak żelowy (do wykonania oczu)
- srebrny brokat/pyłek jadalny
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka foremką w kształcie aniołka.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).
Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.
Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z ozdabianiem poczekać, gdy staną się chłodne (wtedy kruszeją).
Chłodne ciasteczka oblać lukrem (cukier puder utrzeć z wodą na gładko, odłożyć trochę białego lukru na skrzydła, a do reszty wsypać szczyptę błękitnego barwnika): z błękitnego wykonać szatę, białym zrobić skrzydła, do których należy przykleić wiórki kokosowe, srebrnym pisakiem żelowym namalować oczy i jeszcze na koniec delikatnie oprószyć całe ciasteczko srebrnym brokatem jadalnym.
Odstawić do zastygnięcia.
Przepis na piernikowe choinki (mi wyszło 50 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 80 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
- zielona polewa w pisaku (zużyłam niecałe 3 sztuki)
- duże złote gwiazdy cukrowe
- ozdoby cukrowe (u mnie niebieskie kulki, czerwone laski i ludzki z piernika)
- zielony cukier ozdobny
- srebrny brokat/pyłek jadalny
- klej cukierniczy (użyłam takiego w żelu)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka foremką w kształcie choinki.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).
Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.
Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z ozdabianiem poczekać, gdy staną się chłodne (wtedy kruszeją).
Wystudzone ciastka obrysować zieloną polewą w pisaku, potem posmarować klejem cukierniczym i przykleić cukrowe ozdoby, na sam koniec obsypać zielonym cukrem oraz srebrnym pyłkiem jadalnym.
Odstawić do zastygnięcia.
Przepis na waniliowe Gwiazdy Betlejemskie (mi wyszło 50 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- 2 szklanki cukru pudru + kilka łyżek wody
- duże złote perełki
- złoty spray cukierniczy
- klej cukierniczy (użyłam takiego w żelu)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka foremką w kształcie Gwiazdy Betlejemskiej.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).
Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.
Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z ozdabianiem poczekać, gdy staną się chłodne (wtedy kruszeją).
Chłodne ciasteczka zanurzyć jedną stroną w gęstym lukrze (cukier puder utrzeć z wodą na gładko; wodę należy dodawać stopniowo) i odstawić na kratkę do zastygnięcia. Gdy lukier zastygnie, przy użyciu kleju cukierniczego poprzyklejać duże złote perełki, a na sam koniec popsikać ciasteczko złotym sprayem cukierniczym.
Odstawić do zastygnięcia.