3 rodzaje bożonarodzeniowych ciasteczek: aniołki, choinki i Gwiazdy Betlejemskie

Z okazji Mikołajek upiekłam przeróżne ciasteczka i trochę pobawiłam się z ich ozdabianiem, a że wkrótce będzie Boże Narodzenie, to również postanowiłam jakieś wykonać, by obdarować swoich bliskich 😉

Przy takich mocno dekorowanych i wycinanych w rozmaitych kształtach zawsze korzystam z tego samego ciasta bazowego (dodaję tylko inne aromaty, cukry i przyprawy), ponieważ jest ono po prostu najlepsze: gładkie, elastyczne, doskonale się wałkuje, wycina, nie rwie, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu (nie rośnie ani się nie rozlewa), jest cudownie kruche, maślane i aromatyczne – no świetne 😉

Tym razem są to migdałowe aniołki posiadające niebieskie lukrowe szaty i kokosowe skrzydła, piernikowe choinki uginające od masy cukrowych ozdób oraz mieniące srebrnym brokatem i waniliowe Gwiazdy Betlejemskie elegancko połyskujące złotymi perłami i złotym pyłkiem na słodkim śnieżnym tle.

 

Przepis na migdałowe aniołki (mi wyszło 60 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie cukru migdałowego (może być waniliowy)
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • 2 szklanki cukru pudru + kilka łyżek wody + szczypta błękitnego barwnika
  • wiórki kokosowe
  • srebrny pisak żelowy (do wykonania oczu)
  • srebrny brokat/pyłek jadalny

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.

Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka foremką w kształcie aniołka.

Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).

Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.

Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z ozdabianiem poczekać, gdy staną się chłodne (wtedy kruszeją).

Chłodne ciasteczka oblać lukrem (cukier puder utrzeć z wodą na gładko, odłożyć trochę białego lukru na skrzydła, a do reszty wsypać szczyptę błękitnego barwnika): z błękitnego wykonać szatę, białym zrobić skrzydła, do których należy przykleić wiórki kokosowe, srebrnym pisakiem żelowym namalować oczy i jeszcze na koniec delikatnie oprószyć całe ciasteczko srebrnym brokatem jadalnym.

Odstawić do zastygnięcia.

 

Przepis na piernikowe choinki (mi wyszło 50 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 80 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Dodatkowo:

  • zielona polewa w pisaku (zużyłam niecałe 3 sztuki)
  • duże złote gwiazdy cukrowe
  • ozdoby cukrowe (u mnie niebieskie kulki, czerwone laski i ludzki z piernika)
  • zielony cukier ozdobny
  • srebrny brokat/pyłek jadalny
  • klej cukierniczy (użyłam takiego w żelu)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.

Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka foremką w kształcie choinki.

Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).

Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.

Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z ozdabianiem poczekać, gdy staną się chłodne (wtedy kruszeją).

Wystudzone ciastka obrysować zieloną polewą w pisaku, potem posmarować klejem cukierniczym i przykleić cukrowe ozdoby, na sam koniec obsypać zielonym cukrem oraz srebrnym pyłkiem jadalnym.

Odstawić do zastygnięcia.

 

Przepis na waniliowe Gwiazdy Betlejemskie (mi wyszło 50 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 szklanki cukru pudru + kilka łyżek wody
  • duże złote perełki
  • złoty spray cukierniczy
  • klej cukierniczy (użyłam takiego w żelu)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.

Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka foremką w kształcie Gwiazdy Betlejemskiej.

Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).

Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.

Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z ozdabianiem poczekać, gdy staną się chłodne (wtedy kruszeją).

Chłodne ciasteczka zanurzyć jedną stroną w gęstym lukrze (cukier puder utrzeć z wodą na gładko; wodę należy dodawać stopniowo) i odstawić na kratkę do zastygnięcia. Gdy lukier zastygnie, przy użyciu kleju cukierniczego poprzyklejać duże złote perełki, a na sam koniec popsikać ciasteczko złotym sprayem cukierniczym.

Odstawić do zastygnięcia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *