Poza kolorem czarnym bardzo lubię fiolet, ale nie na sobie, lecz wokół: narzuty, serwetki, świeczniki, wazony, filiżanki, szkatułki, puchowe dywany, wstążki, puzderka, fiolki, notesy, patery, obicia krzeseł, szklane kryształy zwisające z lamp, talerzyki, pas tęczy, odcień nieba, lawendę, tulipany, fiołki, hiacynty, astry, wrzos, aronie, petunie, winogrono, śliwki, jagody, borówki, no i oczywiście jeżyny;)
Ciasto w oryginalnym przepisie jest wypełnione malinami, ale ja wolałam zastąpić je tym fioletowym cudem, które obecnie króluje na owocowych stoiskach. Jeżyny nie tylko są smaczne, ale również zdrowe, bowiem zawierają witaminę C, K, E, antocyjany, błonnik, które poprawiają wygląd skóry, włosów, zapobiegają chorobom oczu, wzmacniają kości, łagodzą objawy PMS oraz menopauzy, regulują poziom cukru we krwi, przyspieszają przemianę materii.
Warto? No jasne, że tak: i same, i w cieście – a to ciasto jest wyborne; dość ciężkie, wilgotne blaty, kremowa masa o smaku śmietankowym wymieszana z wiórkami mlecznej czekolady, świeże, soczyste jeżyny – poezja lata;)
Przepis na ciasto Stracciatella z jeżynami (forma o wymiarach 20x10cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g gorzkiego kakao
- 75 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 5 jajek
- 250 g brązowego cukru
- 60 ml mocnej kawy
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa stracciatella:
- 600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Dodatkowo:
- ok. 700 g jeżyn
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Sposób przygotowania:
Ciasto:
W niedużym garnku roztopić masło, zdjąć z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę – mieszać aż do rozpuszczenia. Wystudzić.
W miseczce wymieszać: kakao, śmietanę, kawę, mleko, do momentu, aż nie będzie grudek.
Mąkę przesiać z proszkiem, solą oraz sodą.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z brązowym cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie wlać czekoladę roztopioną z masłem i masę kakaowo-śmietanową – zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać ręcznie, szpatułką.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto.
Piec około 25-30 minut, w temperaturze 160 °C
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
Masa stracciatella:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec wsypać cukier puder. Ubitą śmietanę w trzech turach dodawać do serka mascarpone – delikatnie zmiksować. Na sam koniec wsypać startą czekoladę – wymieszać.
Wykonanie:
Pierwszy blat mocno nasączyć herbatą (około 0,5 szklanki), wyłożyć 1/3 masy stracciatella, poukładać jeżyny, ponownie posmarować 1/3 masy, przykryć drugim blatem, nasączyć herbatą, posmarować ostatnią częścią masy, posypać czekoladowymi wiórkami.
Wstawić do lodówki na około 3h.
*przy tworzeniu tego wpisu wykorzystałam informacje zawarte na stronach: poradnikzdrowie oraz abczdrowie
Pychotka niami niami 🙂 zapraszam do mnie na bloga będzie mi bardzo miło http://zdrowofitowo.blog.pl/