Ciastka pieczarki

Te ciasteczka kusiły mnie swoim wyglądem już długo, więc w końcu postanowiłam je upiec – a okazało się to i proste i szybkie i niewymagające jakichś wyszukanych składników: chodzi oczywiście o ciasteczka pieczarki, czyli bardzo kruche, wręcz piaskowe, delikatne i lekko słodkie, takie akurat na miły podwieczorek 😉

Zachęcam również do upieczenia trójwymiarowych grzybków z kremem budyniowym!

Przepis na ciastka pieczarki (mi wyszło 25 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.marta-gotuje.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 4 kopiate łyżki cukru pudru 
  • 1 duże jajko
  • 150 g masła
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • pusta butelka i trochę kakao

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto.

Z gotowego ciasta odrywać fragmenty, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, poukładać je na blaszce w niedużych odstępach i wcisnąć w środek obtoczony w kakao gwint butelki, formując tym samym nóżki pieczarek.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *