Te ciasteczka kusiły mnie swoim wyglądem już długo, więc w końcu postanowiłam je upiec – a okazało się to i proste i szybkie i niewymagające jakichś wyszukanych składników: chodzi oczywiście o ciasteczka pieczarki, czyli bardzo kruche, wręcz piaskowe, delikatne i lekko słodkie, takie akurat na miły podwieczorek 😉
Zachęcam również do upieczenia trójwymiarowych grzybków z kremem budyniowym!
Przepis na ciastka pieczarki (mi wyszło 25 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.marta-gotuje.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 4 kopiate łyżki cukru pudru
- 1 duże jajko
- 150 g masła
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- pusta butelka i trochę kakao
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto.
Z gotowego ciasta odrywać fragmenty, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, poukładać je na blaszce w niedużych odstępach i wcisnąć w środek obtoczony w kakao gwint butelki, formując tym samym nóżki pieczarek.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.