Ciastka „Digestive”

Niby klasyk, a jednak go u mnie zabrakło, choć to jedne z ulubionych ciasteczek z mojego dzieciństwa, więc nadrabiam: „Digestive”, czyli pełnoziarniste, okrągłe, mocno chrupiące ciasteczka z wierzchu ponakłuwane widelcem, a od spodu oblane czekoladą.

Bardzo smaczne i błyskawiczne w wykonaniu 😉

Przepis na ciastka „Digestive” (mi wyszło 25 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 50 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g zmielonych płatków owsianych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 60 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość 4-6 mm, wykroić ciastka okrągłą foremką o średnicy 4-5 cm., z wierzchu ponakłuwać je widelcem i poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Od spodu posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *