Babeczki w kształcie donutuów, czyli biszkopt kakaowy nasączony porzeczkową wódką, konfitura z czarnej porzeczki, krem śmietankowy, czekoladowe polewy w 3 kolorach i cukrowe perełki 😉
Ciastka są delikatne, puchate, mięciutkie, poza polewami niezbyt słodkie.
Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, bo cieszą oczy i podniebienia.
Polecam!
Przepis na donutowe babeczki (mi wyszło 12 już gotowych babeczek, czyli przed złożeniem 24 sztuki o średnicy 7,5 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietany 30%
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 9 łyżek śmietany 30%
- 150 g białej czekolady
- 75 g mlecznej czekolady
- szczypta różowego barwnika w proszku
Dodatkowo:
- wódka porzeczkowa (do nasączenia)
- konfitura porzeczkowa
- perełki cukrowe (białe, czarne i różowe)
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do specjalnych silikonowych foremek na donuty (tak po 2,5 łyżki na jednego donuta).
Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić.
Składniki na krem ubić na sztywno.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 6 łyżkami śmietany, podzielić na 2 równe części i do jednej z nich dodać różowy barwnik.
Mleczną czekoladę roztopić z 3 łyżkami śmietany.
Wykonanie:
Donuty nasączyć delikatnie wódką.
Połowę z nich posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, a na nią powyciskać z worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką kwiatki z kremu śmietankowego, na których należy ułożyć kolejnego donuta, oblać go roztopioną czekoladą i ozdobić cukrowymi perełkami.