Dyniowo-pomarańczowe bułeczki z nutką cynamonu

Relaksuję się w trakcie pieczenia ciast – poważnie to lubię – zwłaszcza takie, które wymagają sporo pracy;p

A ponieważ jest jesień, to można umilić podniebienia bliskich mi osób dyniowymi wypiekami. Dynia ma to do siebie, że nadaje cudowny jaskrawopomarańczowy kolor, ale raczej jest neutralna w smaku (bardziej przejmuje smak innych dodatków).

Dzisiaj postanowiłam upiec drożdżowe dyniowo-cynamonowe bułeczki z konfiturą pomarańczową i orzechami włoskimi. W ogóle bardzo fajnie mi się współpracuje z ciastem drożdżowym;)

A oto przepis (pochodzi z Moich Wypieków Pani Doroty – leciutko zmodyfikowany):

Składniki na ciasto(mi wyszło 10 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (myślę, że to było około 0,5-1 szklanka – do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło, ale nie może być też twarde)
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka (podgrzanego do temperatury około 40 °C)
  • 1 szklanka puree z dyni (obrać dynię, pokroić na spore kawałki, wydrążyć miąższ i wstawić do nagrzanego na 200 °C piekarnika na ok. 1h – po wystawieniu zmiksować blenderem)
  • 1 duże jajko
  • 30 g stopionego masła (musi być chłodne)
  • 65 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (uprzednio sparzonej – tylko ta pomarańczowa skórka, bez tej białej)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie
  • 1 słoiczek konfitury/dżemu o smaku pomarańczowym

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać mlekiem – rozczyn odstawić na 1h do wyrośnięcia (przykryty ściereczką).

Następnie dodać resztę składników i zagnieść z nich ciasto (podsypywać mąką do skutku, aż przestanie się kleić, ale nadal będzie mięciutkie). Gdy osiągnie sprężystą strukturę, podzielić je na 10 równych części. Z każdej z nich uformować kulę, następnie rozpłaszczyć ją na niewielki placuszek, nałożyć 1-1,5 łyżeczki konfitury/dżemu pomarańczowego i zalepić – ponownie kształtując piłeczkę. Tak przygotowane bułeczki odstawić na 1h do wyrośnięcia (również przykryć).

Bułeczki piec około 20-23 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyrastają ogromne;)

Gdy już wystygną, polać je lukrem przyrządzonym z połączenia podanych składników i posypać orzechami.

A tak się prezentują:

DSC05511

DSC05513

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Bułki słodkie, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *