Wytrawne bułeczki dyniowe

Idąc za ciosem – wczoraj były bułeczki na słodko, więc dzisiaj dla neutralizacji smaków wytrawna wersja.

Bułeczki mają cudowny kolor, a przede wszystkim niesamowicie uroczy kształt kwiatów dyni;)

Przepis (pochodzi z Moich Wypieków Pani Doroty – zmodyfikowana ilość drożdży i cukru)

Składniki na ciasto(mi wyszło 8 sztuk):

  • 360 g mąki pszennej + do podsypywania (dodatkowo wsypałam około o,5 szklanki – ale może być tak, że ktoś doda więcej – byle ciasto nie zrobiło się twarde, zbyt suche, lecz pozostało mięciutkie i sprężyste – nie może kleić się do dłoni)
  • 50 g drożdży
  • 125 ml mleka (podgrzanego do temperatury około 40 °C)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 45 g stopionego masła (musi być chłodne)
  • 125 g puree z dyni ((obrać dynię, pokroić na spore kawałki, wydrążyć miąższ i wstawić do nagrzanego na 200 °C piekarnika na ok. 1h – po wystawieniu zmiksować blenderem)

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • orzechy włoskie (mogą być też pekan)

Sposób przygotowania:

Wykonać rozczyn – rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać mlekiem – przykryć ściereczką, odstawić na 1h do wyrośnięcia.

Po upływie wskazanego czasu dodać pozostałe składniki (w razie potrzeby podsypywać mąką) – zagnieść. Ciasto podzielić na 8 równych części, z których należy uformować kule – każdą z nich naciąć ostrym nożem 5 razy.

Bułeczki posmarować z wierzchu jajkiem i przyozdobić orzechami – przykryć, odstawić na 1h do wyrośnięcia.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 190 °C.

Tak prezentują się po upieczeniu:

DSC05515

DSC05517

Warte grzechu; za ten smak i za ten wygląd;)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *