Lawendowe serduszka z cytrynową glazurą

W jednym z wpisów stwierdziłam, że jeśli ludzie nie jedliby ciastek, to ich produkcja zostałaby zakończona. U mnie ciastka jedzą, więc… piekę;)

Uwielbiam kwiat, motyw oraz aromat lawendy, zatem gdy znalazłam przepis na maślane ciasteczka z jej dodatkiem, postanowiłam zaryzykować. Opłacało się;) Ciasteczka są kruche, maślane, z bardzo subtelnym posmakiem lawendy, z którym doskonale współgra kwaskowata glazura. Ciasteczka zadowalają podniebienie, ale też urzekają wyglądem; serduszka z wtopionymi fioletowymi drobinkami – po prostu uczucie na talerzu;)

Przepis na lawendowe serduszka z cytrynową glazurą (mi wyszły 83 nieduże serduszka) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – zmieniłam kształt, dodałam lukier)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 210 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2h. Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować (należy robić to dość szybko, ponieważ ciasto się nagrzewa i wtedy zaczyna się rwać), wyciąć niedużymi foremkami serduszka i ułożyć na papierze do pieczenia.

Piec ok. 7-10 minut, w temperaturze 170°C.

*ciasteczka w trakcie pieczenie rozlewają się trochę na boki, dlatego też trzeba zachować między nimi większą odległość.

*gdy ciasteczka zarumienią się po bokach (mimo, że w środku pozostaną białe), należy je już wyjąć z piekarnika. Mogą wtedy wydawać się dość miękkie, ale gdy wystygną, to skruszeją.

Chłodne ciasteczka posmarować cytrynowym lukrem.

1

2

3

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *