Mocno kakaowe ciasteczka z czekoladowo-miodowym oczkiem

Synoptycy ostrzegają: POTWORNE WICHURY NAD POLSKĄ. I w tych słowach nie ma nawet szczypty kłamstwa, bo wieje okropnie; ciężko otworzyć drzwi, by wyjść z Ofelią na spacer, bo ręka wiatru trzyma je nieubłaganie, ale jeszcze ciężej w ogóle spacerować, by pokonać jego opór, w celu dania kroku w przód – w każdym razie Ofelia walczy, ja razem z nią.

Wiatr mocny, kakao w tych oto ciasteczkach również mocno wyczuwalne, ale o ile większą sprawiają przyjemność;)

Ciasteczka są naprawdę intensywnie kakaowe, toteż doskonale współpracują ze słodkim czekoladowo-miodowym kremem oraz cukrową skorupką. W konsystencji przypominają klasyczne ciasto brownie (z zewnątrz chrupiące, z kolei w środku mokre, wręcz gliniaste), lecz w znacznie mniejszym wydaniu. Ale… czasem mniej oznacza więcej;)

Przepis na mocno kakaowe ciasteczka z czekoladowo-miodowym oczkiem (mi wyszły 24 sztuki – średniej wielkości) (Przepis pochodzi z bloga http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasteczka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady (użyłam mlecznej)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki masła (dałam 1 łyżeczkę)

Dodatkowo:

  • cukier do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto (powinno się nie kleić, a jeśli tak się stanie, to należy dosypać trochę mąki).

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w cukrze. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach (nie rosną ani nie rozlewają się na boki), po czym za pomocą końcówki drewnianej łyżki wykonać w nich dziurkę (jak w przypadku klusek śląskich) – łyżkę trzeba przestać wbijać w momencie, gdy ciasteczka zaczną lekko pękać po bokach.

Piec 13 minut, w temperaturze 180 °C (nie dłużej, bo będą twarde).

* kiedy ciastka są jeszcze gorące można pogłębić dziurkę końcówką łyżki (jeśli zaistnieje taka potrzeba)

Krem:

Do metalowej miseczki wrzucić połamaną na kostki czekoladę, wlać miód, dodać masło. Miseczkę umieścić nad garnkiem, w którym gotuje się woda – mieszać aż do rozpuszczenia oraz połączenia składników.

Wykonanie:

Chłodne ciasteczka nadziać kremem (łyżeczką lub szprycą do zdobienia ciast) – krem umieścić w wykonanym wcześniej zagłębieniu.

Ciasteczka odstawić do zastygnięcia kremu. Nie trzymać w lodówce, lecz w szczelnym pojemniku lub w puszce.

DSC06140

DSC06141

Wyśmienite z filiżanką gorącej herbaty (na zdjęciu zielona herbata o smaku jaśminowym, z plasterkiem cytryny, pomarańczy, imbiru, ćwiartkami śliwki, posypana cynamonem).

DSC06144

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *