A dzisiaj przepis na szybkie ciasto, które zawsze się udaje, o bardzo wdzięcznej nazwie: Czekoladowy dalmatyńczyk. Co się za nim kryje?
Ciasto czekoladowe z fragmentami orzechów oraz białej czekolady. Nie jest ani tak ciężkie jak brownies, ani wilgotne jak popularny murzynek. Ciemna barwa uzyskana wyłącznie dzięki dodatkowi roztopionej czekolady (nie sypkiego kakao). Bardzo czekoladowe, bardzo proste i bardzo sycące;)
Przepis na Czekoladowego dalmatyńczyka (forma o wymiarach 33×23 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 190 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 175 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150 g gorzkiej czekolady (użyłam mlecznej)
- 175 g posiekanej białej czekolady
- 150 g posiekanych orzechów, migdałów (użyłam mieszanki orzechów laskowych oraz migdałów)
Sposób przygotowania:
W małym garnuszku rozpuścić masło razem z gorzką czekoladą. Jajka (w całości) zmiksować z cukrem oraz z wanilią. Dodać masę czekoladową i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Następnie sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-czekoladowej – zmiksować. Na sam koniec wsypać 3/4 posiekanej białej czekolady oraz mieszankę orzechów i migdałów – wymieszać.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto. Wierzch posypać resztą białej czekolady.
Piec około 25-35 minut, w temperaturze 190 °C (do suchego patyczka).