Ciasta są inspirowane rozmaitymi rzeczami, najczęściej popularnymi słodyczami, jednak istnieje też takie, które zostało zainspirowane bajką, a konkretnie główną postacią, a chodzi oczywiście o Shreka.
Przyszła wiosna, wokół zaczyna być zielono, więc to ciasto idealnie dopasowuje się kolorystką;)
Na puchatym biszkopcie znajduje się zielony budyń ugotowany na soku Kubuś lub Pysio. Kolejną warstwę stanowi piankowa masa, którą okrywają rzędem ustawione delicje zalane galaretką o smaku agrestowym.
Ciasto nie jest przesłodzone, dominuje tu smak owocowy; idealnie zrównoważony pomiędzy agrestem , jabłkiem, kiwi a kremową śmietanką – jest lekki, nawet orzeźwiający.
Pozornie wydaje się być skomplikowane w wykonaniu, ale naprawdę takie nie jest. Łatwo się kroi, wspaniale smakuje, cudownie prezentuje na talerzu. Czego chcieć więcej?
Przepis na ciasto Shrek (blacha o wymiarach 25x30cm) (Przepis pochodzi z bloga http://www.uwielbiamgotowac.com/)
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
Masa shrekowa:
- 1 butelka zielonego soku Kubuś lub Pysio (900 ml)
- 3 budynie o smaku waniliowym
Masa piankowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 galaretki o smaku agrestowym
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wrzątku
Dodatkowo:
- 2 opakowania delicji (u mnie coś a’la delicje o smaku jabłkowym – zależało mi, by galaretka w ciastku również była zielonego koloru)
- 2 galaretki o smaku agrestowym
- 2 szklanki wrzątku
- woda z sokiem z cytryny (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Powoli dodać cukier i żółtka, cały czas miksując. Następnie wsypać wcześniej przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki (pszenną tortową oraz ziemniaczaną) – wymieszać ręcznie, przy użyciu szpatułki. Na samym końcu wlać olej – delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut, w temperaturze 175 °C.
Masa shrekowa:
W 1 szklance soku Kubuś/Pysio wymieszać 3 budynie. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń (można dodać 2 łyżki masła – ja tak zrobiłam). Gotować na niewielkim ogniu, cały czas dość intensywnie mieszając (by nie dopuścić do powstania grudek ani do przypalenia) aż do zgęstnienia.
Gorącą masę wylać na wcześniej nasączony wodą z sokiem z cytryny biszkopt. Wyrównać łyżką i odstawić do wystudzenia.
Masa piankowa:
2 galaretki agrestowe rozpuścić w szklance wrzątku – wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki wlać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę – zmiksować do połączenia.
Masę piankową wyłożyć na chłodną masę shrekową – wyrównać.
Dodatkowo:
Na masie piankowej ułożyć w rzędach delicje, po czym zalać wystudzoną, lekko tężejącą galaretką o smaku agrestowym (2 opakowania rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody).
Ciasto włożyć do lodówki na około 3-4 godziny (musi stężeć).
*na zdjęciach ciasto wykonane z połowy porcji
*w wersji wegetariańskiej należy pominąć delicje (lub zastąpić je na przykład okrągłymi biszkoptami) oraz użyć galaretki z karagenu