Ciasto Shrek

Ciasta są inspirowane rozmaitymi rzeczami, najczęściej popularnymi słodyczami, jednak istnieje też takie, które zostało zainspirowane bajką, a konkretnie główną postacią, a chodzi oczywiście o Shreka.

Przyszła wiosna, wokół zaczyna być zielono, więc to ciasto idealnie dopasowuje się kolorystką;)

Na puchatym biszkopcie znajduje się zielony budyń ugotowany na soku Kubuś lub Pysio. Kolejną warstwę stanowi piankowa masa, którą okrywają rzędem ustawione delicje zalane galaretką o smaku agrestowym.

Ciasto nie jest przesłodzone, dominuje tu smak owocowy; idealnie zrównoważony pomiędzy agrestem , jabłkiem, kiwi a kremową śmietanką – jest lekki, nawet orzeźwiający.

Pozornie wydaje się być skomplikowane w wykonaniu, ale naprawdę takie nie jest. Łatwo się kroi, wspaniale smakuje, cudownie prezentuje na talerzu. Czego chcieć więcej?

Przepis na ciasto Shrek (blacha o wymiarach 25x30cm) (Przepis pochodzi z bloga http://www.uwielbiamgotowac.com/)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju

Masa shrekowa:

  • 1 butelka zielonego soku Kubuś lub Pysio (900 ml)
  • 3 budynie o smaku waniliowym

Masa piankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki o smaku agrestowym
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 opakowania delicji (u mnie coś a’la delicje o smaku jabłkowym – zależało mi, by galaretka w ciastku również była zielonego koloru)
  • 2 galaretki o smaku agrestowym
  • 2 szklanki wrzątku
  • woda z sokiem z cytryny (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Powoli dodać cukier i żółtka, cały czas miksując. Następnie wsypać wcześniej przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki (pszenną tortową oraz ziemniaczaną) – wymieszać ręcznie, przy użyciu szpatułki. Na samym końcu wlać olej – delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 25 minut, w temperaturze 175 °C.

Masa shrekowa:

W 1 szklance soku Kubuś/Pysio wymieszać 3 budynie. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń (można dodać 2 łyżki masła – ja tak zrobiłam). Gotować na niewielkim ogniu, cały czas dość intensywnie mieszając (by nie dopuścić do powstania grudek ani do przypalenia) aż do zgęstnienia.

Gorącą masę wylać na wcześniej nasączony wodą z sokiem z cytryny biszkopt. Wyrównać łyżką i odstawić do wystudzenia.

Masa piankowa:

2 galaretki agrestowe rozpuścić w szklance wrzątku – wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki wlać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę – zmiksować do połączenia.

Masę piankową wyłożyć na chłodną masę shrekową – wyrównać.

Dodatkowo:

Na masie piankowej ułożyć w rzędach delicje, po czym zalać wystudzoną, lekko tężejącą galaretką o smaku agrestowym (2 opakowania rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody).

Ciasto włożyć do lodówki na około 3-4 godziny (musi stężeć).

*na zdjęciach ciasto wykonane z połowy porcji

*w wersji wegetariańskiej należy pominąć delicje (lub zastąpić je na przykład okrągłymi biszkoptami) oraz użyć galaretki z karagenu

 

 

 

 

 

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *