Bananowa chmurka

Ciasto, które przedstawiam dzisiaj jest naprawdę smaczne. Myślę, że pasuje nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia, ale też na miły podwieczorek; zwłaszcza teraz, gdy pogoda jest tak łagodna jak jego konsystencja. Przez wzgląd na dodatek alkoholu przeznaczone dla dorosłych (w wersji dla dzieci można nasączyć blaty sokiem/nektarem bananowym, tak samo dodać go do kremu).

Bananowa chmurka to puszysty biszkopt, nasączony likierem bananowym, bananowy krem budyniowo-maślany, w którym chrupią kokosowe wiórki, subtelna słodycz masy śmietanowej i świeże owoce. Cóż mogę powiedzieć więcej? Smacznego;)

Przepis na ciasto Bananowa chmurka (keksówka – o wymiarach 34×9 cm) (Przepis pochodzi z bloga http://zjemto.blox.pl/html – trochę go zmodyfikowałam)

Składniki:

Biszkopt:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej, tortowej
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 jajka
  • szczypta soli

Masa bananowa:

  • 1 łyżka mąki pszennej, tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 żółtka
  • 350 ml mleka
  • 1/4 szklanki likieru bananowego
  • 100 g wiórków kokosowych

Masa śmietanowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • wiórki kokosowe do posypania
  • likier bananowy do nasączenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną lśniącą pianę i cały czas ubijając dodać żółtka. Następnie wsypać cukier i miksować do momentu, aż kryształki całkowicie się rozbiją. Na sam koniec wsypać przesiane przez sitko obie mąki – delikatnie wymieszać (ręcznie, szpatułką).

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wierzch wyrównać szpatułką).

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 170 °C

Biszkopt odstawić do wystygnięcia.

Masa bananowa:

Żółtka i obie mąki wymieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować  cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia (by masa zgęstniała), jednocześnie mieszając bardzo intensywnie, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Następnie dodać chłodny budyń – zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Na sam koniec wlać likier i wsypać wiórki kokosowe – zmiksować do połączenia.

Masa śmietanowa:

Serek mascarpone, śmietanę oraz cukier wymieszać do uzyskania gładkiego kremu.

Wykonanie:

Biszkopt przeciąć na pół. Pierwszy blat nasączyć likierem bananowym, posmarować masą bananową, poukładać na niej 1 banana pokrojonego w plasterki, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć likierem bananowym, po czym wyłożyć na niego masę śmietanową, poukładać drugiego banana pokrojonego w plasterki, posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto schłodzić w lodówce (około 2-3h).

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *