Chrupiąca przyjemność – ciasteczka Bounty

Kiedyś wstawiłam przepis na ciasto Bounty, a dzisiaj będą to ciasteczka inspirowane owym batonem. Ich wykonanie jest bardzo proste (wystarczy połączyć wszystkie składniki), a więc i błyskawiczne. W trakcie pieczenia, w kuchni, unosi się przyjemny maślano-kokosowy aromat. Ciasteczka są kruche, z dużą ilością wiórków, czekolady – zwieńczone błyszczącą polewą. Smakują naprawdę wspaniale;)

Przepis na ciasteczka Bounty (około 30 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – dodałam polewę)

Składniki:

Ciastka:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej, typ 405)
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka likieru kokosowego
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do oprószenia

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Wbić jajko, wsypać sól (dalej ucierając). Następnie dodać mąkę, proszek, wiórki kokosowe, likier kokosowy i zmiksować do połączenia się składników. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę – wymieszać.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, po czym układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 175 °C (do zarumienienia)

Polewa czekoladowa:

Wszystkie składniki wrzucić do garnuszka i gotować do połączenia składników.

Chłodne ciasteczka posmarować polewą, posypać wiórkami kokosowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *