Akurat tak się składa, że Bartek, mój brat i tata mają urodziny dosłownie jeden po drugim – sierpniowi panowie. Upiekłam więc dla nich tort zbiorowy, o pięknej, różowej barwie. Ale cóż ja poradzę, że maliny są tego koloru? A w mojej wyobraźni wykreował się właśnie malinowy, wizualnie inspirowany deserem Charlotte, i taki był. Do tego ścianka z chrupiących biszkoptów, mus, świeże owoce, krem śmietankowy, subtelny posmak likieru z czarnej porzeczki. Finezja smaku 😉
Przepis na Charlotte z malinami (tortownica o o średnicy 21 cm ) (Przepis na biszkopt z bloga http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 2 łyżki wody
Krem malinowy:
- 450 g malin (mogą być mrożone)
- 1 szklanka cukru w krysztale
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 2 fixy do śmietany
Krem śmietankowy:
- 400 g śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
Mus malinowy:
- 50 g malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru w krysztale
- 0,5 opakowania galaretki agrestowej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki likieru z czarnej porzeczki (do nasączenia)
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- świeże owoce: maliny, wiśnie, borówki
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać łyżkę wody i jeszcze trochę miksować. Na sam koniec wsypać mąkę – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180 °C
Wystudzić.
Krem malinowy:
Maliny zasypać cukrem i podgrzewać aż do rozgotowania. Następnie przetrzeć je przez sitko w celu pozbycia się drobnych pesteczek. Wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem oraz fixami, dodać mascarpone – wymieszać, po czym wlać chłodne puree malinowe – miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubić na sztywno z fixami i z cukrem pudrem.
Mus malinowy:
Maliny zasypać cukrem i podgrzać w garnuszku aż do rozgotowania – przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Podgrzać ponownie, po czym wlać rozpuszczoną galaretkę – wymieszać.
Wykonanie:
Formę tortownicy, naokoło upieczonego biszkoptu, wyłożyć podłużnymi biszkoptami (ściśle, jeden przy drugim). Biszkopt nasączyć likierem, posmarować kremem malinowym, poukładać na nim biszkopty, nasączyć je likierem, posmarować kremem śmietankowym, wylać mus malinowy, przyozdobić świeżymi owocami.
Wstawić do lodówki do momentu stężenia kremu (u mnie był całą noc).