Jesienne ciasto: czekoladowe z gruszkami

Melancholijna jesień wyciągnęła pędzelek i subtelnie, gdy nikt nie patrzy, maluje świat na pomarańczowo-brązowo-złote barwy. Chmury gęstnieją, wyciskając o poranku coraz rzewniejsze łzy. Biedronki i osy szukają schronienia za jeszcze otwartymi oknami, podczas gdy kasztany kołyszą się na huśtawce ze swoich ogonków. Pierwsze kałuże, zapach grzybów, mgła, bardziej intensywny aromat kawy, ciepły koc, jarzębina w wazonie, i to ciasto: czekoladowe z gotowanymi gruszkami, oblane gęstym sosem z dodatkiem likieru Amaretto. Mokre, niezbyt wysokie, z rozgrzewającym cynamonem i uroczą gwiazdką anyżu. Zakochacie się już po pierwszym kęsie, w te długie, ponure wieczory.

Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami (tortownica o średnicy 23cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, lekko zmodyfikowany)

Składniki:

Ciasto:

  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 20 g cukru w krysztale
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 120 g masła
  • 4 duże jajka
  • 150 g gorzkiej czekolady 70% (użyłam mlecznej)
  • 50 ml likieru migdałowego Amaretto (u mnie pół na pół orzechowy i migdałowy)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Gruszki:

  • 5 dużych gruszek lub 6 – 7 małych
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

* zamiast cynamonu i anyżu wsypałam 1 czubatą łyżeczkę przyprawy do korzennych ciasteczek, cytrynę zastąpiłam limonką

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietany 36%
  • 40 ml likieru Amaretto (u mnie pół na pół orzechowy i migdałowy)

Sposób przygotowania:

Gruszki:

Gruszki obrać ze skórki, od spodu usunąć gniazda nasienne, zachować ogonki.

Do garnka nalać wodę, wsypać cukier, przyprawy – zagotować. Owoce włożyć do wrzątku i gotować około 10 minut (tak, by były miękkie, ale się nie rozpadały, ponieważ należy mieć na uwadze, że jeszcze będą pieczone).

Wyjąć. Odsączyć.

Ciasto:

W garnuszku (nad parą wodną) umieścić likier i połamaną czekoladę – podgrzewać, mieszając aż do uzyskania gładkiego sosu. Lekko przestudzić.

Masło ubić z cukrem na jasny puchu, po czym dodać jajka (w całości) – zmiksować. Następnie wlać jeszcze ciepły sos czekoladowy – wymieszać. Na sam koniec wsypać wszystkie suche składniki (mąkę, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia) – połączyć przy użyciu szpatułki (ręcznie).

Ciasto przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

W ciasto, po okręgu, włożyć gruszki, pionowo, powinny dotykać blachy.

Piec koło 40-45 minut, w temperaturze 180 °C (ja piekłam 1h)

Polewa:

W garnuszku, nad parą wodną, podgrzać (do wrzenia) śmietanę z likierem, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odczekać 1 minutę i wymieszać do połączenia się składników oraz uzyskania gładkiej konsystencji.

Oblać wystudzone ciasto.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *