Melancholijna jesień wyciągnęła pędzelek i subtelnie, gdy nikt nie patrzy, maluje świat na pomarańczowo-brązowo-złote barwy. Chmury gęstnieją, wyciskając o poranku coraz rzewniejsze łzy. Biedronki i osy szukają schronienia za jeszcze otwartymi oknami, podczas gdy kasztany kołyszą się na huśtawce ze swoich ogonków. Pierwsze kałuże, zapach grzybów, mgła, bardziej intensywny aromat kawy, ciepły koc, jarzębina w wazonie, i to ciasto: czekoladowe z gotowanymi gruszkami, oblane gęstym sosem z dodatkiem likieru Amaretto. Mokre, niezbyt wysokie, z rozgrzewającym cynamonem i uroczą gwiazdką anyżu. Zakochacie się już po pierwszym kęsie, w te długie, ponure wieczory.
Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami (tortownica o średnicy 23cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, lekko zmodyfikowany)
Składniki:
Ciasto:
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 20 g cukru w krysztale
- 100 g zmielonych migdałów
- 120 g masła
- 4 duże jajka
- 150 g gorzkiej czekolady 70% (użyłam mlecznej)
- 50 ml likieru migdałowego Amaretto (u mnie pół na pół orzechowy i migdałowy)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Gruszki:
- 5 dużych gruszek lub 6 – 7 małych
- 1 litr wody
- 1 szklanka cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
* zamiast cynamonu i anyżu wsypałam 1 czubatą łyżeczkę przyprawy do korzennych ciasteczek, cytrynę zastąpiłam limonką
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietany 36%
- 40 ml likieru Amaretto (u mnie pół na pół orzechowy i migdałowy)
Sposób przygotowania:
Gruszki:
Gruszki obrać ze skórki, od spodu usunąć gniazda nasienne, zachować ogonki.
Do garnka nalać wodę, wsypać cukier, przyprawy – zagotować. Owoce włożyć do wrzątku i gotować około 10 minut (tak, by były miękkie, ale się nie rozpadały, ponieważ należy mieć na uwadze, że jeszcze będą pieczone).
Wyjąć. Odsączyć.
Ciasto:
W garnuszku (nad parą wodną) umieścić likier i połamaną czekoladę – podgrzewać, mieszając aż do uzyskania gładkiego sosu. Lekko przestudzić.
Masło ubić z cukrem na jasny puchu, po czym dodać jajka (w całości) – zmiksować. Następnie wlać jeszcze ciepły sos czekoladowy – wymieszać. Na sam koniec wsypać wszystkie suche składniki (mąkę, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia) – połączyć przy użyciu szpatułki (ręcznie).
Ciasto przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
W ciasto, po okręgu, włożyć gruszki, pionowo, powinny dotykać blachy.
Piec koło 40-45 minut, w temperaturze 180 °C (ja piekłam 1h)
Polewa:
W garnuszku, nad parą wodną, podgrzać (do wrzenia) śmietanę z likierem, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odczekać 1 minutę i wymieszać do połączenia się składników oraz uzyskania gładkiej konsystencji.
Oblać wystudzone ciasto.