O właściwościach czekolady rozpisałam się już kiedyś, więc nie będę się powtarzała; może tyle, że najzdrowsza jest ta gorzka, i to właśnie ona króluje w owym musie, który w połączeniu z pomarańczowym likierem smakuje wyśmienicie – delikatny niczym chmurka, piankowy, z soczystą pomarańczą – na polepszenie humoru;) Czasem trzeba tak niewiele, by nastrój podskoczył o plus dziesięć.
Przepis na czekoladowo-pomarańczowy mus (2 większe, 3 mniejsze pucharki) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Mus czekoladowo-pomarańczowy:
- 300 ml śmietany 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru o smaku pomarańczowym
Krem pomarańczowy:
- 3 łyżki śmietany 36%
- 2 łyżki syropu pomarańczowego
Dodatkowo:
- 2 kostki gorzkiej czekolady (1 w postaci wiórków, 1 w całości – do ozdoby)
- 0,5 świeżej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Śmietanę wlać do garnuszka – podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki gorzką czekoladę oraz cukier puder, poczekać do rozpuszczenia (od czasu do czasu mieszając). Schłodzić.
Schłodzoną mieszankę zmiksować z likierem pomarańczowym na sztywną masę.
3 łyżki śmietany ubić na sztywno, po czym wlać 2 łyżki syropu pomarańczowego. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na mus czekoladowo-pomarańczowy. Deser ozdobić pomarańczą, wiórkami czekoladowymi i kostką gorzkiej czekolady.