Koktajl na jesienną chandrę

Nie lubię słonych rzeczy, za słodkimi, takimi sztucznie cukrowymi (półkowe słodycze) lub mazistymi  (typu brzoskwinie, nektarynki) również nie przepadam. Moje kubki smakowe uwielbiają ostre i kwaśne. Pamiętam, że już w dzieciństwie, zamiast na przykład po chipsy serowe sięgałam po te o smaku chilli (były w takim czarnym opakowaniu), truskawkowe Chupa Chupsy przegrywały z lizakami w kwaśnej posypce, Donald czy Turbo z gumą SHOCK, kwaśne żelki, oranżadki, porzeczki ponad truskawki, wiśnie ponad czereśnie, herbata z cytryną a nie z cukrem, ostre sosy (albo mój słynny, super kwaśny, z toną koncentratu pomidorowego, który tak strasznie wkurzał mamę, bo… niezdrowy^^), ketchup wyłącznie pikantny. I tak mi zostało. A ponieważ na zewnątrz niebo pokryte siniakami jesieni, wiatr obija się o stare mury, deszcz ziemię rzeźbi, tworząc rozległe kałuże, to chandra klimatyczna wdziera się w ludzki organizm; jedni uśmierzają ją gorącą czekoladą, inni, w tym ja, wolą kawę bądź odżywcze koktajle – tak, jak ten: nie dość, że kwaśny, to jeszcze z nutką cynamonowej ostrości. Polecam.

Przepis na koktajl cytrynowo-pomarańczowo-gruszkowy                                            (2 szklanki po 330 ml) (przepis pochodzi z bloga: http://www.kierunekzdrowie.com/)

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 2 gruszki
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Wycisnąć sok z cytryn oraz z pomarańczy – połączyć. Gruszki obrać, pozbawić nasion, pokroić, wrzucić do soku cytrynowo-pomarańczowego i rozdrobnić przy użyciu blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do szklanek, doprawić cynamonem do smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Drinki, koktajle, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *