Pomarańczowo-cynamonowe ciasteczka

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc wzrasta gorączka przygotowań, a zwłaszcza szał zakupów [piętrowe kosze, po jednym do każdej dłoni + stulitrowe siaty na ramieniu kontra głodne dzieci z patologicznych/niepełnych rodzin lub tych, gdzie pensja otrzymana n a  c z a r n o nie pokryje nawet całości opłat (strach chorować, strach się starzeć, zniedołężnieć), na dodatek bezdomne psy] i mycia okien (to poza okresem wielkanocnym sezon na chuchanie, dmuchanie, smug usuwanie, rozpylanie specyfików typu: Mr Muscle, Clin, Gold Drop WINDOW, by efekt lepszy od sąsiada uzyskać, a przynajmniej taki, by starczyło do kolejnej WIELKIEJ okazji – tymczasem przetrze się powierzchownie). Ja święta i lubię i nie lubię – ogólnikowo: lubię za faktyczne przesłanie, za to, czym być powinny, za atmosferę, jaką można by było stworzyć, zaś nie lubię za to, co zrobili z nich ludzie (nie wszyscy, ale chyba większość), za to, że stały się tylko powierzchowną tradycją i karpiem kończącym swój żywot w galarecie, ale o tym napiszę za kilka dni.

Dzisiaj wklejam na szybko przepis na niesamowicie kruche ciasteczka, roztaczające wokół siebie pomarańczowo-cynamonową woń. Żeby tak upiec je od serca, dla swoich bliskich, żeby odnaleźć sens w teraźniejszym bezsensie, szczerze obdarować, uśmiech za uśmiech, ciepło, które tworzymy MY.

Przepis na pomarańczowo-cynamonowe ciasteczka (mi wyszło 45 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski, połączyć i zagnieść z nich ciasto, z którego uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 3h w lodówce.

Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm, a następnie wycinać foremkami ulubione kształty.

Piec około 12-15 minut, w temperaturze 180 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *