Poza wartościami wyższymi święta kojarzą mi się z ciasteczkami, które maniakalnie wypiekam, bo po pierwsze cieszę się, iż mogę ofiarować komuś samodzielnie wykonany podarunek, po drugie taka minimalistyczna robota jest dla mnie fizycznym relaksem, a po trzecie to takie małe dzieła sztuki, a sztuka odgrywa w moim życiu bardzo istotną rolę. Tym razem dzielę się przepisem na domowe rogaliki wypełnione masą makową, oblane pomarańczowym lukrem, udekorowane kandyzowaną skórką. Smak klasycznie świąteczny: jest kruche ciasto, mak, miód, żurawina, słodka polewa z cukru pudru, są rodzynki, orzechy, pomarańcze, kolorowe skórki. Wykonuje się sprawie, piecze szybko, a wyglądają uroczo, smakują jeszcze lepiej:)
Przepis na kruche rogaliki z makiem (mi wyszło 35 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*autorka samodzielnie przygotowała masę makową, ja użyłam tej z puszki (firmy HELIO)
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo:
- masa makowa
- kandyzowana skórka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, z którego uformować kulę, owinąć folią spożywczą, po czym umieścić w lodówce na około 3h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować na grubość 2mm i przy pomocy talerza/miski wyciąć koło – następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów, na których należy rozsmarować masę makową i zwijając ku środkowi uformować rogaliki.
Piec około 15 minut, w temperaturze 190 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Schłodzone posmarować lukrem i poprzyklejać kandyzowaną skórkę.