Leśny Mech

Boże Narodzenie to okres makowców, serników, jabłeczników, keksów, pierników, a na naszym stole, wśród tych zwyczajowych wypieków, nietradycyjnie, zagościł: Leśny Mech – niebywale reprezentacyjny, dzięki dodatkowi szpinaku bajecznie zielony (szpinak nie jest wyczuwalny w smaku, ale w trakcie pieczenia nadaje ciastu wspaniały aromat), z sypkim, delikatnym wierzchem, przyozdobionym soczystymi, chrupiącymi, kwaśnymi pestkami granatu, pod którym kryje się cała masa waniliowego kremu. Bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu, co aż zadziwia; bo w tak krótkim, nieskomplikowanym w czynności czasie, można otrzymać coś tak pięknego. Polecam.

Przepis na Leśny mech (tortownica o średnicy 23cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 350 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

*w przypadku, gdy szpinak jest mrożony należy po rozmrożeniu odcisnąć g0 z nadmiaru wody, po czym rozdrobnić przy użyciu blendera

Krem waniliowy:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • woda + sok z cytryny (na poncz)
  • pestki z granatu (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć, pozbawić łodyżek i rozdrobnić blenderem do otrzymania gęstej papki.

Jajka ubijać z cukrem do momentu uzyskania jasnożółtej, puszystej masy, następnie, cały czas ubijając, wlać olej. Dodać szpinak, sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny – zmiksować.

Do masy szpinakowej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 40 minut (lub dłużej – do tzw.suchego patyczka), w temperaturze 165 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa waniliowa:

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę ubijać do chwili aż zgęstnieje, po czym zmiksować ją z serkiem mascarpone, posłodzić cukrem, wlać aromat waniliowy – wymieszać.

Wykonanie:

Pierwszy blat delikatnie nasączyć ponczem, wyłożyć masę śmietankową, na którą rozkruszyć drugi blat. Wierzch przyozdobić pestkami granatu.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *