Boże Narodzenie to okres makowców, serników, jabłeczników, keksów, pierników, a na naszym stole, wśród tych zwyczajowych wypieków, nietradycyjnie, zagościł: Leśny Mech – niebywale reprezentacyjny, dzięki dodatkowi szpinaku bajecznie zielony (szpinak nie jest wyczuwalny w smaku, ale w trakcie pieczenia nadaje ciastu wspaniały aromat), z sypkim, delikatnym wierzchem, przyozdobionym soczystymi, chrupiącymi, kwaśnymi pestkami granatu, pod którym kryje się cała masa waniliowego kremu. Bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu, co aż zadziwia; bo w tak krótkim, nieskomplikowanym w czynności czasie, można otrzymać coś tak pięknego. Polecam.
Przepis na Leśny mech (tortownica o średnicy 23cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 350 g świeżego szpinaku
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
*w przypadku, gdy szpinak jest mrożony należy po rozmrożeniu odcisnąć g0 z nadmiaru wody, po czym rozdrobnić przy użyciu blendera
Krem waniliowy:
- 250 ml śmietany 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- woda + sok z cytryny (na poncz)
- pestki z granatu (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć, pozbawić łodyżek i rozdrobnić blenderem do otrzymania gęstej papki.
Jajka ubijać z cukrem do momentu uzyskania jasnożółtej, puszystej masy, następnie, cały czas ubijając, wlać olej. Dodać szpinak, sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny – zmiksować.
Do masy szpinakowej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 40 minut (lub dłużej – do tzw.suchego patyczka), w temperaturze 165 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Masa waniliowa:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę ubijać do chwili aż zgęstnieje, po czym zmiksować ją z serkiem mascarpone, posłodzić cukrem, wlać aromat waniliowy – wymieszać.
Wykonanie:
Pierwszy blat delikatnie nasączyć ponczem, wyłożyć masę śmietankową, na którą rozkruszyć drugi blat. Wierzch przyozdobić pestkami granatu.
Przechowywać w lodówce.