Miodowo-cynamonowy sernik oprószony słonymi orzeszkami

Coś na większe i mniejsze okazje, na jesienną chandrę i zimowe wieczory, klasyka w nowej odsłonie: sernik. Niby tradycyjny kruchy spód, który zachwyca maślanym smakiem (według mnie najlepiej pasuje do tego rodzaju ciast), ale już mniej banalna masa serowa: jest w niej cynamon oraz pachnący kwiatami miód. Wierzch z nie do końca scalonej mlecznej czekolady wprost rozpływa się w ustach, a wzbogacony słonymi orzeszkami przyjemnie chrupie. Kontrast smaków oszałamiający – naprawdę warto:)

Przepis na Miodowo-cynamonowy sernik oprószony słonymi orzeszkami (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*zmodyfikowałam przepis: dodałam spód, zwiększyłam ilość składników

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 duże jajka
  • 400 g płynnego, wielokwiatowego miodu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego (w proszku)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Polewa:

  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 350 g słonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Masę serową zmiksować z jajkami, po czym wlać miód i delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z budyniem oraz cynamonem – zmiksować tylko do połączenia składników (by niepotrzebnie nie napowietrzać masy).

Gotową masę wyłożyć na lekko przestudzony spód.

Piec około 1h, w temperaturze 150 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wystudzony sernik oblać polewą z mlecznej czekolady (do podgrzanej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, chwilkę odczekać, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji). Wierzch obsypać słonymi orzeszkami.

Schłodzić w lodówce – najlepiej przez całą noc.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *