Jest taki wyjątek, gdy słowo PIJAK nie należy do tych obraźliwych, lecz kojarzy się naprawdę przyjemnie – mowa o cieście: puszysty biszkopt, aksamitny krem waniliowy z dodatkiem masła, błogo trzeszcząca wkładka makowo-kokosowa, biszkopty sowicie nasączone alkoholem, słodko-gorzka polewa czekoladowa. Na wspomnienie tegorocznych świąt, do szklanki cynamonowej kawy z mleczną pianką.
Przepis na Pijaka (blacha o wymiarach 20x30cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto jasne:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo-kokosowe:
- 0,5 szklanki maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru
- 4 duże jajka
Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 1 łyżka spirytusu
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Poncz:
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek wódki
Dodatkowo:
- 250 ml wódki
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania:
Ciasto jasne:
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym wlać olej – zmiksować. Do gotowej mieszanki wsypać wcześniej przesiane suche składniki – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto makowo-kokosowe:
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie wsypać do niej mak oraz kokos – mieszać aż do połączenia się składników.
Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piec około 22-25 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Odstawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie waniliowe, po czym wlać je na gorące mleko i gotować do momentu zgęstnienia (intensywnie mieszając, by nie powstały grudki) – wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puch, a następnie, cały czas miksując, łyżka po łyżce, dodawać do niego chłodny budyń. Na sam koniec wlać łyżkę spirytusu – delikatnie wymieszać.
Wykonanie:
Na jasne ciasto, obficie nasączone ponczem (powstałym z połączenia podanych składników), wyłożyć połowę masy budyniowej, wyrównać, przykryć ją ciastem makowo-kokosowym, na którym należy rozsmarować pozostały krem, a na nim poukładać (jeden przy drugim) wcześniej zanurzone w wódce biszkopty. Wstawić do lodówki na 1h.
Po upływie wyznaczonego czasu wierzch ciasta oblać lekko przestudzoną polewą czekoladową (zagotować wszystkie składniki). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez całą noc.
*moje ciasto było większe – podwoiłam proporcje