Łacina kuchenna: pijak, tak po prostu – bez urazy

Jest taki wyjątek, gdy słowo PIJAK nie należy do tych obraźliwych, lecz kojarzy się naprawdę przyjemnie – mowa o cieście: puszysty biszkopt, aksamitny krem waniliowy z dodatkiem masła, błogo trzeszcząca wkładka makowo-kokosowa, biszkopty sowicie nasączone alkoholem, słodko-gorzka polewa czekoladowa. Na wspomnienie tegorocznych świąt, do szklanki cynamonowej kawy z mleczną pianką.

Przepis na Pijaka (blacha o wymiarach 20x30cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto jasne:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe:

  • 0,5 szklanki maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 duże jajka

Masa budyniowa:

  • 0,5 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 łyżka spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Poncz:

  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek wódki

Dodatkowo:

  • 250 ml wódki
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto jasne:

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym wlać olej – zmiksować. Do gotowej mieszanki wsypać wcześniej przesiane suche składniki – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto makowo-kokosowe:

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie wsypać do niej mak oraz kokos – mieszać aż do połączenia się składników.

Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 22-25 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa:

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie waniliowe, po czym wlać je na gorące mleko i gotować do momentu zgęstnienia (intensywnie mieszając, by nie powstały grudki) – wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puch, a następnie, cały czas miksując, łyżka po łyżce, dodawać do niego chłodny budyń. Na sam koniec wlać łyżkę spirytusu – delikatnie wymieszać.

Wykonanie:

Na jasne ciasto, obficie nasączone ponczem (powstałym z połączenia podanych składników), wyłożyć połowę masy budyniowej, wyrównać, przykryć ją ciastem makowo-kokosowym, na którym należy rozsmarować pozostały krem, a na nim poukładać (jeden przy drugim) wcześniej zanurzone w wódce biszkopty. Wstawić do lodówki na 1h.

Po upływie wyznaczonego czasu wierzch ciasta oblać lekko przestudzoną polewą czekoladową (zagotować wszystkie składniki). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez całą noc.

*moje ciasto było większe – podwoiłam proporcje

 

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Makowce, z makiem, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *