Niedziela jeszcze się nie skończyła (natomiast to właśnie ona finalizuje tegoroczny styczeń), podwieczorek coraz bliżej, więc warto umilić sobie ten czas wspólną rozmową przy filiżance parującej herbaty oraz kruchych maślanych ciasteczkach przełożonych wieloowocową marmoladą. Powstają bezproblemowo, szybciutko, a wspaniale upiększają tę chwilę, gdy świat ogarnia koronkowy półmrok, cisza gra na skrzypcach wiatru, pies układa się do snu, delikatnie pomrukując, czułe słowa, spojrzenie w spojrzenie, ciepły uśmiech, i tylko On i Ja… 😉
Przepis na kruche maślane ciasteczka (mi wyszło 20 pojedynczych sztuk, więc po złożeniu 10 ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g masła (schłodzonego)
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa/powidła/dżem
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść z nich ciasto, po czym uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu z ciasta ukształtować kule wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem, jednocześnie nadając im wzorek.
Piec około 15 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Gdy ciasteczka będą chłodne należy przełożyć je marmoladą.