Czekoladowa lawa (molten lava cakes)

Wstawiam obiecany w poprzednim wpisie przepis na czekoladową lawę. Cały jej urok polega na tym, że z wierzchu wygląda na zwykłą babeczkę, jednak po zatopieniu łyżeczki z jej wnętrza wypływa płynna, jeszcze ciepła czekolada. Samo przygotowanie jest proste, ciężej z wychwyceniem odpowiedniego czasu pieczenia: jeśli zbyt długo to będzie w konsystencji powszechnego murzynka, z kolei zbyt krótko rozleje się jak zupa – dlatego najlepiej wstawić jedną na próbę, by mniej więcej wyczuć swój piekarnik, a później już całą resztę, bo to istny raj dla podniebienia:)

Przepis na Czekoladową lawę (6 kokilek) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 140 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 56 g mlecznej czekolady (posiekanej)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

*składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • bita śmietana
  • truskawki
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Przygotować 6 kokilek: każdą z nich wysmarować delikatnie masłem oraz oprószyć gorzkim kakao.

Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub w niewielkim garnuszku, podgrzewając na małej mocy palnika), lekko przestudzić, przelać do większego naczynia, po czym wsypać mąkę przesianą z cukrem pudrem – zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, aromat, likier – zmiksować do połączenia.

Gotową masę czekoladową rozdzielić równo pomiędzy kokilki.

Piec od 10-16 minut, w temperaturze 220°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

*czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika (u mnie było to 11 minut)

Gorące kokilki wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz (spodem do góry).

Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny.

Podawać gorące: z kleksem bitej śmietany, truskawkami i gałką lodów waniliowych.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *