Ten przepis z pewnością nie jest przeznaczony dla osób stroniących od alkoholu; muffinki są wilgotne, puszyste, dość ciężkie i mocno nasączone alkoholem (zarówno ciasto, jak i chrupiący na zewnątrz lukier) – żółta barwa przywodzi na myśl zbliżające się Święta Wielkanocne, a same babeczki będą nie tylko wspaniałym smakołykiem, ale też piękną ozdobą 😉
Przepis na muffinki z advocaatem (8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 180 ml advocaatu
- 50 ml mleka
- 100 g masła(stopionego i przestudzonego)
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki advocaatu
Dodatkowo:
- orzechy w cukrowej skorupce (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, po czym wlać jajka, advocaat, mleko oraz masło – całość wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników (ciasto powinno pozostać trochę grudkowate).
Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec około 20 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Lekko przestudzone muffinki polać lukrem i ozdobić orzechem w cukrowej skorupce.