Muffinki z advocaatem i lukrem

Ten przepis z pewnością nie jest przeznaczony dla osób stroniących od alkoholu; muffinki są wilgotne, puszyste, dość ciężkie i mocno nasączone alkoholem (zarówno ciasto, jak i chrupiący na zewnątrz lukier) – żółta barwa przywodzi na myśl zbliżające się Święta Wielkanocne, a same babeczki będą nie tylko wspaniałym smakołykiem, ale też piękną ozdobą 😉

Przepis na muffinki z advocaatem (8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 180 ml advocaatu
  • 50 ml mleka
  • 100 g masła(stopionego i przestudzonego)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki advocaatu

Dodatkowo:

  • orzechy w cukrowej skorupce (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, po czym wlać jajka, advocaat, mleko oraz masło – całość wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników (ciasto powinno pozostać trochę grudkowate).

Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec około 20 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Lekko przestudzone muffinki polać lukrem i ozdobić orzechem w cukrowej skorupce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *