Dzisiaj Dzień Wszystkich Pięknych i Wrednych, a więc Dzień Kobiet. Z tej okazji wstawiam propozycję na szybkie (powstaje bez użycia miksera), ale wyglądem i smakiem bardzo atrakcyjne ciasto o, dla równowagi, skomplikowanej nazwie: KLADDKAKA, czyli klejące ciasto szwedzkie – bezglutenowe, bo bezmączne – wykonane na bazie migdałów, serwowane ze słodką bitą śmietaną i kwaśnymi owocami.
Miłym, ciepłym Paniom życzę wszystkiego, co najlepsze (szeroko pojętego, w tym: uśmiechu, serdeczności, sukcesów, życzliwych przyjaciół, miłości prawdziwej, partnera wiernego, chwil dla siebie, spełnienia, cudownego sierściucha, nieskończonego zdrowia, zawsze kwiatów w wazonie, czułych gestów, przeuroczych komplementów), a charakterem wstrętnym i fałszywym samych złośliwości (to, co dajecie niechaj Wam wróci – z podwójną siłą).
Przepis na Kladdkakę – klejące ciasto szwedzkie (tortownica o średnicy 21 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 70 g zmielonych migdałów
- 115 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 2 jajka
- 170 g trzcinowego cukru
- 40 g gorzkiego kakao
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 150 ml śmietany 36 % (schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże owoce (u mnie truskawki oraz borówki)
Sposób przygotowania:
Do miski wbić jajka, wsypać cukier – delikatnie roztrzepać kuchenną rózgą, po czym dodać przesiane kakao, sól – wymieszać. Na sam koniec dodać migdały i masło – wymieszać rózgą do połączenia się składników.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 175°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
*ciasto po tym czasie będzie się kleić, ale na patyczku włożonym w sam środek nie powinno być śladów surowego
Wystudzone ciasto posmarować ubitą z cukrem pudrem śmietaną. Na wierzchu ułożyć świeże owoce.