Z okazji Dnia Kobiet: Kladdkaka – klejące szwedzkie ciasto czekoladowe

Dzisiaj Dzień Wszystkich Pięknych i Wrednych, a więc Dzień Kobiet. Z tej okazji wstawiam propozycję na szybkie (powstaje bez użycia miksera), ale wyglądem i smakiem bardzo atrakcyjne ciasto o, dla równowagi, skomplikowanej nazwie: KLADDKAKA, czyli klejące ciasto szwedzkie – bezglutenowe, bo bezmączne – wykonane na bazie migdałów, serwowane ze słodką bitą śmietaną i kwaśnymi owocami.

Miłym, ciepłym Paniom życzę wszystkiego, co najlepsze (szeroko pojętego, w tym: uśmiechu, serdeczności, sukcesów, życzliwych przyjaciół, miłości prawdziwej, partnera wiernego, chwil dla siebie, spełnienia, cudownego sierściucha, nieskończonego zdrowia, zawsze kwiatów w wazonie, czułych gestów, przeuroczych komplementów), a charakterem wstrętnym i fałszywym samych złośliwości (to, co dajecie niechaj Wam wróci – z podwójną siłą).

Przepis na Kladdkakę – klejące ciasto szwedzkie (tortownica o średnicy 21 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 70 g zmielonych migdałów
  • 115 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 170 g trzcinowego cukru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietany 36 % (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce (u mnie truskawki oraz borówki)

Sposób przygotowania:

Do miski wbić jajka, wsypać cukier – delikatnie roztrzepać kuchenną rózgą, po czym dodać przesiane kakao, sól – wymieszać. Na sam koniec dodać migdały i masło – wymieszać rózgą do połączenia się składników.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 175°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

*ciasto po tym czasie będzie się kleić, ale na patyczku włożonym w sam środek nie powinno być śladów surowego

Wystudzone ciasto posmarować ubitą z cukrem pudrem śmietaną. Na wierzchu ułożyć świeże owoce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *