Damsko-męskie menu: krakersy serowe, mango lassi, kulki mleczne, zupa serowa, ziemniaczane naleśniki i koktajl jabłkowo-miętowy

Dawałam tu propozycje menu z Sylwestra, Walentynek, więc wstawię również to, które zagościło u Nas z okazji Dnia Kobiet oraz Dnia Mężczyzn… 😉

Damsko-męskie menu:

*podaję proporcje tak, jak sugerują przepisy – my redukowaliśmy je do 1/3 lub 1/4

Domowe krakersy serowe podane z sosem czosnkowym (przepis pochodzi z bloga: http://lawendowydom.com.pl/)

Składniki:

  • 124 g mąki pszennej (tortowej)
  • 80 g masła (zimnego)
  • 120 g sera Bursztyn
  • sól gruboziarnista
  • grubo zmielony pieprz
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto (jeśli się kruszy wlać łyżkę wody), z którego uformować wałek o średnicy 3 cm, po czym owinąć go folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm.

Piec 1o minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

*sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz przyprawa do kuchni włoskiej

Koktajl jabłkowo-miętowy (2 kieliszki po 250 ml) (przepis pochodzi ze strony: http://magiasmaku.pl/)

Składniki:

  • 80 ml soku z zielonych jabłek
  • 40 ml syropu miętowego
  • 40 ml soku z cytryny
  • 40 ml syropu z cukru
  • 300 ml wody mineralnej
  • kruszony lód
  • listki mięty
  • półplasterki cytryny

*syrop cukrowy: do garnka wlać 1 szklankę wody, wsypać 1 szklankę cukru – gotować aż do rozpuszczenia, następnie doprawić cytryną, przelać do butelki – schłodzić w lodówce

Mango lassi

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1/4 ananasa
  • 150 ml jogurtu naturalnego 0%

*wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę

Kulki mleczne (przepis pochodzi z bloga: http://lawendowydom.com.pl/)

Składniki:

  • 200 g mleka w proszku
  • 70 g masła
  • 100 g cukru
  • 125 ml wody

*pominęłam kardamon oraz cynamon

Sposób przygotowania:

Masło i cukier rozpuścić, a gdy masa nabierze miodowego koloru powoli wlać wodę, cały czas mieszając gotować 5 minut na dużym ogniu (powinno zgęstnieć) – odstawić do wystudzenia. Wsypać mleko w proszku – wymieszać.

Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Zupa serowa

Składniki:

  • 3 szklanki wywaru z warzyw (doprawionego liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, czosnkiem, suszoną bazylią)
  • 300 g serka topionego (kremowego i tego ze szczypiorkiem)
  • 150 g sera żółtego Gouda (startego na tarce)

Dodatkowo (na wierzch):

  • grzanki
  • wiórki sera żółtego 

*można dodatkowo zagęścić śmietaną kremówką

Ziemniaczane naleśniki (przepis pochodzi ze strony: http://magiasmaku.pl/)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki, wystudzić, przepuścić przez praskę, doprawić, wbić jajka, wsypać mąkę, wlać mleko – wymieszać.

Piec na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron.

*u mnie podane z pieczarkami, szczypiorkiem, żółtym serem oraz sosem śmietankowo-ziołowym

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Desery, Drinki, koktajle, Przepisy, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *